Αντρέα Ενρία: Ποιος είναι ο Ιταλός που θα διαδεχθεί τη Νουί στον SSM

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντρέα Ενρία: Ποιος είναι ο Ιταλός που θα διαδεχθεί τη Νουί στον SSM
Η Σάρον Ντόνερι θεωρούνταν πιο «σχετική» με τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, καθότι πρόερχεται από την Ιρλανδία, μια χώρα που αντιμετώπισε τη σφοδρή τραπεζική κρίση με πολύ επιτυχημένο τρόπο.

Τη «σιδηρά κυρία» του SSM Ντανιέλ Νουί δεν θα διαδεχθεί μια κυρία -η Ιρλανδή Σάρον Ντόνερι- όπως αναμενόταν, αλλά ένας ακόμη Ιταλός, ο Αντρέα Ενρία.

Υψηλόβαθμες πηγές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου αναφέρουν στο insider.gr την εκτίμηση ότι ο νέος επικεφαλής του SSM θα είναι πιο «σκληρός» από την προκάτοχο του καθώς θα θέλει να αποδείξει ότι, παρότι Ιταλός, «δεν χαρίζεται».

Όπως ανακοινώθηκε εχθές Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υπερψήφισε την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) για την «καυτή καρέκλα» του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας -ενός οργάνου που παρακολουθεί πολύ στενά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και έχει ισχυρό λόγο για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.

Ο διορισμός του, ωστόσο, θα αποφασιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο έχει επιδείξει ισχυρή ευαισθησία σε θέματα ίσων ευκαιριών μεταξύ των φύλων. Το 2012, οι Ευρωβουλευτές καθυστέρησαν να επικυρώσουν τον διορισμό του Ιβ Μερς στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ως μια συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή και οι δύο υποψήφιοι για την Αντιπροεδρία ήταν άντρες.

Παρ’ όλα αυτά, οι πιθανότητες να μην λάβει τα ηνία του SSM ο Ενρία είναι ελάχιστες, καθώς η ίδια η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ήταν αυτή που άνοιξε τον… δρόμο για τον Ιταλό τραπεζίτη, απορρίπτοντας τον Γάλλο Ρομπέρτ Οφέλ. Σύμφωνα με το Bloomberg, λίγο καιρό πριν ο πρόεδρος της Επιτροπής -επίσης Ιταλός- Ρομπέρτο Γκαλιτέρι, έστειλε εμπιστευτική επιστολή στον Μάριο Ντράγκι υπέρ του Ενρία, ισχυριζόμενος ότι το «δυνατό χαρτί» της Ντόνερι είναι το φύλο της, ενώ ο Ενρία ξεχωρίζει για την εξειδικευμένη του εμπειρία.

Σύμφωνα με τους FT, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΕΒΑ είναι ένας «ισορροπημένος, αντικειμενικός και αμερόληπτος» τραπεζίτης, δεν θεωρείται ότι χρίζει της αποδοχής της Ρώμης και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα του καθώς θεωρούν ότι η EBA δεν έχει διαχειριστεί δίκαια της ιταλικές τράπεζες.

Υψηλόβαθμες πηγές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου αναφέρουν στο insider.gr την εκτίμηση ότι ο νέος επικεφαλής του SSM θα είναι πιο «σκληρός» από την προκάτοχο του καθώς θα θέλει να αποδείξει ότι, παρότι Ιταλός, «δεν χαρίζεται».

Το ιταλικό δίδυμο… ξανά μαζί

Εφόσον ο Ενρία αναλάβει τα ηνία του SSM στα τέλη του έτους, όπως αναμένεται, το «ιταλικό δίδυμο» Ενρία-Ντράγκι θα βρεθεί ξανά στην ηγεσία μιας κεντρικής τράπεζας -αυτή τη φορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δύο άντρες είχαν συνυπάρξει στην κορυφή της Banca d'Italia τα έτη 2008-2010, όταν ο Ντράγκι ήταν διοικητής και ο Ενρία επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας.

Η συνύπαρξη των δύο, βέβαια, δεν θα κρατήσει για πολύ, αφού στο τέλος του 2019 λήγει η θητεία του «Σούπερ Μάριο». Σύμφωνα με τους Financial Times, το Βερολίνο ήταν αυτό που πίεσε για την επικράτηση του Ενρία έναντι της Ντόνερι, καθώς ήθελε να αποκλείσει από τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ τον επίσης Ιρλανδό -και «αφεντικό» της Ντόνερι- Φίλιπ Λέιν το προσεχές καλοκαίρι. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας θεωρείται «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής και αυτός είναι ο λόγος που οι Γερμανοί προωθούν τον διορισμό του στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ.

Η θητεία στην κορυφή του SSM είναι 5ετής και η στιγμή που αναλαμβάνει το τιμόνι ο 57χρονος Ιταλός είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Εκτός από το συνεχιζόμενο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, και τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες στην Ιταλία, το 2019 είναι έτος Brexit. Αυτό σημαίνει ότι ο Ενρία θα είναι ο αρμόδιος να εγκρίνει την αδειοδότηση των βρετανικών και αμερικανικών τραπεζών που θα μετακομίσουν από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν όψει την αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο διορισμός Ένρια

Ο SSM είναι ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκείνος που έχει τους ισχυρότερους… δεσμούς με τη χώρα μας. Εποπτεύει απευθείας τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας και έχει λόγο σε μια σειρά από καίρια ζητήματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού οι τράπεζες καταρτίζουν σε συνεργασία με τον SSM τους στόχους μείωσης του τεράστιου όγκου NPEs, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 88 δισ. ευρώ. Πρόσφατα οι τραπεζικές διοικήσεις υπέβαλαν τους νέους, φιλόδοξους, στόχους τους έως το έτος 2021, οι οποίοι εξετάζονται από τον Επόπτη.

Ο SSM είναι, επίσης, αυτός που βεβαιώνει το «fit and proper» των μελών των διοικήσεων, χωρίς ωστόσο να είναι αυτός που διορίζει τους τραπεζίτες. Από τη σύσταση του SSM το 2014, έχουν υπάρξει περιπτώσεις υποψηφίων για κορυφαίες θέσεις σε ελληνικές τράπεζες που «κόπηκαν» στη Φρανκφούρτη.

Επιπλέον, ο εποπτικός βραχίονας της EKT είναι αρμόδιος για θέματα πειθαρχικών ευθυνών των τραπεζικών στελεχών και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση κακών πρακτικών στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο SSM έχει παρέμβει κατασταλτικά προκειμένου να διαφυλάξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ ασκεί και σημαντική πίεση στις τράπεζες για ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου.

Η Σάρον Ντόνερι θεωρούνταν πιο «σχετική» με τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, καθότι πρόερχεται από την Ιρλανδία, μια χώρα που αντιμετώπισε μια σφοδρή τραπεζική κρίση, με πολύ επιτυχημένο όμως τρόπο. Η εμπειρία της Ντόνερι στον τομέα αυτόν θεωρούνταν πολύ «δυνατό χαρτί» για την υποψηφιότητά της από στελέχη του ελληνικού κλάδου, ωστόσο, και ο Ενρία είναι ένα στέλεχος με τεράστια εμπειρία σε ζητήματα τραπεζικής εποπτείας και αναμένεται να δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider