Ο χρόνος δείχνει να σταματά για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ) ύστερα από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών για τις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν περάσει από «σαράντα κύματα» και είχαν σημειώσει αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και όπως είχε γράψει το insider.gr θα αποτελούσαν «κληρονομιά» για την επόμενη κυβέρνηση.
Κατά το τελευταίο δίμηνο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαισθανόμενη μάλλον τις εξελίξεις δεν έδειξε να βιάζεται να ολοκληρωθούν οι «πολύπαθες» αποκρατικοποιήσεις στον κλάδο της Ενέργειας. Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μετά από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, παραμένει στάσιμη με τις αποφάσεις για το αν και πως θα προχωρήσει να έχουν μετατεθεί για το τέλος του χρόνου. Όσον αφορά στη ΔΕΗ, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, η οποία αναμένεται να γίνει την Τρίτη 28 Μαΐου δείχνει να οδεύει προς νέα παράταση ενώ η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ προσκρούει στο θέμα της μονιμοποίησης των εργολαβικών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Η νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μέσα στο καλοκαίρι, θα κληθεί να διαχειριστεί τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες φέρουν επάνω τους μελανά σημεία λόγω της πολυπλοκότητάς τους ενώ σε πολλά θέματα όπως είναι τα ΑΔΙ για την ΔΕΗ και η πώληση των ΕΛΠΕ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο από την πλευρά των δανειστών. Παράλληλα, αν επαληθευθούν οι τάσεις των πρόσφατων εκλογών, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει σε πραγματικές τομές οι οποίες θα θέτουν εντελώς νέα δεδομένα για τις εν λόγω αποκρατικοποιήσεις. Γιατί, όσο εξέφραζε τις θέσεις της ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί και στον τρόπο που προωθείται ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ αλλά και στη πώληση της ΔΕΗ ενώ για τα ΕΛΠΕ τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα τηρούσαν ουσιαστικά σιγήν ιχθύος καθώς αποτελούσε μάλλον άλλο ένα θέμα που «καίει».
Με τον τρόπο αυτό η νέα πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να προχωρήσει σε μια ναρκοθετημένη περιοχή ενώ θα απαιτηθεί να διαχειριστεί και τα χρέη της ΔΕΗ, της οποίας ο καθαρός δανεισμός στα τέλη του 2018 διαμορφώθηκε στα 3.744,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν είναι αμελητέο ότι η επιχείρηση κατέγραψε ζημιές 542 εκατ. ευρώ .
Η δεινή χρηματοοικονομική κατάσταση της ΔΕΗ αναμένεται ότι θα κατεβάσει και τον πήχη των προσδοκιών για το τίμημα, το οποίο θα αποτελέσει ούτως ή άλλως τη λυδία λίθο για την ολοκλήρωση της πώλησης, όποτε και αν γίνει αυτή και επομένως δημιουργεί έναν ακόμη πονοκέφαλο όχι μόνο για την κυβέρνηση που θα προκύψει στο τέλος Ιουνίου αλλά και για τις τράπεζες.