Ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους ώστε να ανάψουν το «πράσινο φως» για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, δημιουργεί στους εγχώριους ενεργειακούς Ομίλους με ανάλογα επενδυτικά σχέδια η λειτουργία του καινούριου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model). Έτσι, από τον περασμένο Νοέμβριο που τέθηκε σε εφαρμογή, το Target Model έχει αναδείξει το γεγονός ότι τα υπάρχοντα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ευελιξίας που έχει το σύστημα, δηλαδή τις ανάγκες για αντιστάθμιση των έντονων διακυμάνσεων που προκαλεί η παραγωγή των ΑΠΕ.
Αυτή η ανεπάρκεια σε υπηρεσίες ευελιξίας έρχεται να ενισχύσει την «αποστολή» των νέων μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες προορίζονται επίσης να καλύψουν το «κενό» που θα αφήσει η πλήρης απόσυρση του λιγνίτη από το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, το αργότερο μέχρι το 2028. Επίσης, αποτυπώνεται στα οικονομικά «σήματα» των νέων χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος και δημιουργεί πιο πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση των νέων σταθμών που έχουν στα σκαριά η Elpedison, η ΤΕΡΝΑ και ο Όμιλος Κοπελούζου, τη στιγμή που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή η τρίτη μονάδα της Mytilineos στο ενεργειακό κέντρο της στη Βοιωτία. Επενδύσεις οι οποίες αθροίζονται σε κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, και «μεταφράζονται» σε ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 2,9 GW.
Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT) 826 MW της Mytilineos αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο 4ο τρίμηνο του έτους, αυξάνοντας στα 1.604 MW την εγκατεστημένη θερμοηλεκτρική ισχύ στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας. Το έργο θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, ενώ το προβλεπόμενο επενδυτικό κόστος του είναι της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ. Χάρις στην τεχνολογία CCGT, ο σταθμός θα συνδυάζει την υψηλή απόδοση (63%) και την περιορισμένη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, αναμένεται να παράγει απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 320 g CO2/kWh, λιγότερο από το 25% των ρύπων μιας λιγνιτικής μονάδας.
Στη φάση προετοιμασίας των όρων διεξαγωγής των διαγωνισμών για την προμήθεια του εξοπλισμού, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Elpedison για τον σταθμό ισχύος έως 830 MW που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και είναι πλήρως αδειοδοτημένο. Στόχος της εταιρείας είναι να ολοκληρωθούν εντός του έτους οι διαγωνισμοί και να δρομολογηθούν οι σχετικές παραγγελίες, ώστε η μονάδα να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Με την εκκίνησή της, η Elpedison θα διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια φυσικού αερίου.
Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) εκκρεμεί στην περίπτωση του σταθμού συνδυασμένου κύκλου ονομαστικής καθαρής ισχύος 665 MW, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή. Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αδειοδοτική ωρίμανση του έργου, λαμβάνοντας ενδεικτικά τον Νοέμβριο περιβαλλοντική αδειοδότηση για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) και τις γραμμές μεταφοράς που απαιτούνται για την έγχυση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, από την οποία αναμένεται να προκύψουν 100 άμεσες κι έμμεσες θέσεις εργασίας, κατά την περίοδο λειτουργίας του σταθμού.
Το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας του Ομίλου Κοπελούζου, μέσω της θυγατρικής του Damco Energy, στη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την άδεια παραγωγής, θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 450 MW και μία ατμοστροβιλική 212 MW, ενώ η καθαρή ισχύ της θα ανέρχεται σε 650 MW. Ενδιαφέρον για συμμετοχή με ποσοστό 25% στο έργο έχει εκδηλώσει η Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ESM) της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο ενεργειακού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στα Σκόπια.