Σε μικρή μετάθεση της προθεσμίας υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό παραχώρησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, από τις 29 Ιανουαρίου που οριζόταν ως καταληκτική ημερομηνία στην προκήρυξη, προχώρησε η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή προήλθε έπειτα από αίτημα εταιρειών οι οποίες ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την «είσοδό» τους στον Διαχειριστή του δικτύου διανομής. Αίτημα στο οποίο συναίνεσε η ΔΕΗ, με γνώμονα τη διασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού ανταγωνισμού στη διαδικασία.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, θα ακολουθήσει ο τεχνικός, χρηματοοικονομικός και νομικός έλεγχος των υποψήφιων επενδυτών, ώστε να προκύψει η short list των «μνηστήρων» που θα περάσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Από αυτούς, θα προκύψει ο στρατηγικός μέτοχος μειοψηφίας του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα έχει ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει την τελευταία τριετία να έχουν ισολογισμό τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ή κεφάλαια 3,75 δισ. ευρώ αν πρόκειται για funds.
Η συμμετοχή στο market test που προηγήθηκε του διαγωνισμού, και το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Goldman Sachs ως σύμβουλο της ιδιωτικοποίησης, δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα σχετικά με την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των δέκα εταιρειών που ανταποκρίθηκαν θετικά στο market test περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές και fund που ειδικεύονται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας.
Πόλο έλξης για τους υποψήφιους «μνηστήρες» του ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν αναμφίβολα οι προοπτικές εκσυγχρονισμού του δίκτυου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα «περάσει» στην κυριότητα του Διαχειριστή από τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι τα δίκτυα αναμένεται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στο νέο ενεργειακό «τοπίο» ενισχυμένης αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής και διείσδυσης των ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή το εγγυημένο ετήσιο έσοδο, με το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) να έχει ορισθεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για την τρέχουσα τετραετία, αποτελεί σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τον εκσυγχρονισμού των παγίων, ώστε να ανταποκριθούν σε αυτό τον ρόλο.
Για την περίοδο 2021-2025, το σχέδιο ανάπτυξης που έχει καταρτίσει ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ. «Κορωνίδα» του σχεδίου αποτελεί το πρότζεκτ εγκατάστασης 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ρεύματος στη χαμηλή τάση, που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα συμβατικά «ρολόγια». Το πρότζεκτ αυτό έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προταθεί να δανειοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.