ΔΕΗ και RWE έχουν διευθετήσει και τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου για την κοινού ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος έως 2 GW, με συνέπεια το deal να έχει πλέον οριστικοποιηθεί πλήρως. Έτσι, μερικές μόνο διαδικαστικές εκκρεμότητες απομένουν πια για την υπογραφή της συμφωνίας από τις δύο εταιρείες, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, αναμένεται να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Με την ενεργοποίηση της συμφωνίας, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση ενός κοινού εταιρικού σχήματος, στο οποίο κάθε μία από τις εταιρείες πρόκειται να εισφέρει ένα χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων ισχύος 1 GW. Τα έργα στη συντριπτική τους πλειονότητα προορίζονται να εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στο joint venture η ΔΕΗ θα συμμετέχει με 49%, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, και η RWE με ποσοστό 51%.
Τα βασικά σημεία της «πράσινης» συμμαχίας των δύο εταιρειών συζητήθηκαν την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όπως αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, και η Γενική Γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου. Επίσης, έλαβε μέρος ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κ. Μουσουρούλης.
Από την πλευρά της ΔΕΗ, συμμετείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Α. Στάσσης, ενώ από την RWE ο διευθύνων σύμβουλός της R. Schmitz. «Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό», σημείωνε στο μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός.
Στόχος τόσο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες όσο και της RWE είναι η λειτουργία του κοινού σχήματος να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Έτσι, από τα μέσα περίπου της τρέχουσας χρονιάς, θα ξεκινήσει να «τρέχει» το επενδυτικό πρόγραμμα του joint venture.
Τις βάσεις για τη σύμπραξη των δύο εταιρειών στις ΑΠΕ έθεσε το Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) που είχαν υπογράψει τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του οποίου ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Αντικείμενο του MoU ήταν επίσης η ενδεχόμενη συνεργασία για τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.