Η «τύχη» των γραφείων των μεγάλων εφημερίδων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «τύχη» των γραφείων των μεγάλων εφημερίδων
Τα τελευταία χρόνια και μετά τις ριζικές αλλαγές στο εκδοτικό τοπίο τα συγκεκριμένα κτήρια παραμένουν άδεια.

«Αν μπορούσαν οι τοίχοι να μιλήσουν…». Πιθανότατα, η συγκεκριμένη φράση δεν έχει καλύτερη εφαρμογή από τα κτήρια που στέγαζαν τα πάλαι ποτέ πανίσχυρα εκδοτικά συγκροτήματα τα οποία όπως λένε… ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις. Τα τελευταία χρόνια και μετά τις ριζικές αλλαγές στο εκδοτικό τοπίο τα συγκεκριμένα κτήρια παραμένουν άδεια με τις ταμπέλες τους να θυμίζουν τις ένδοξες εποχές και πλέον οδεύουν προς αξιοποίηση με άλλους τρόπους.

Τα γραφεία του ΔΟΛ

Μιχαλακοπούλου
Το κτήριο που στέγαζε τον ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου

Ήταν το 2004 όταν ο ακόμη πανίσχυρος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη μετέφερε τα γραφεία του από το ιστορικό κτήριο της Χρήστου Λαδά στο νέο κτήριο επί της οδού Μιχαλακοπούλου, το οποίο είχε αγοράσει λίγους μήνες πριν. Το «Συγκρότημα» έζησε άλλη μια δεκαετία παντοδυναμίας στον αριθμό 80 της οδού Μιχαλακοπούλου μέχρι το 2014 όπου ο ΔΟΛ άρχισε να λυγίζει από τα οικονομικά προβλήματα. Όμως, ήδη από το 2010, το κτήριο της Μιχαλακοπούλου είχε μεταβιβαστεί έναντι 26 εκατ. ευρώ στην Εθνική Leasing μέσω συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback). Το 2017 οι εφημερίδες «Τα Νέα» και «Τα Βήμα» καθώς και το in.gr μεταφέρονται, υπό την ιδιοκτησία πλέον του Βαγγέλη Μαρινάκη, στα πρώην γραφεία της ΝΔ επί της Λεωφόρου Συγγρού και το κτήριο της Μιχαλακοπούλου αδειάζει. Στις αρχές του 2019 η Εθνική Leasing είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμό για τη μίσθωση του κτηρίου χωρίς να υπάρξει ενδιαφερόμενος, τώρα η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας ξεκινά διαγωνισμό για την πώλησή του με αρχική τιμή προσφοράς τα 22 εκατ. ευρώ. Το κτήριο διαθέτει συνολική επιφάνειας 14.956 τμ, βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 1.984 τμ. Έχει τέσσερα υπόγεια, ισόγειο, πέντε ορόφους και δώμα.

H Ελευθεροτυπία

Ελυθεροτυπία
Το κτήριο της Ελευθεροτυπίας

Περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιότερα από το εμβληματικό ακίνητο του πρώην ΔΟΛ, στη συμβολή των οδών Ηλία Ηλίου και Μίνωος στον Νέο Κόσμο βρίσκεται τα κτήριο που στέγαζε τον πάλαι ποτέ κραταίο όμιλο της «Ελευθεροτυπίας». Η εφημερίδα που πρωτοκυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά την Μεταπολίτευση διαμόρφωσε νέα δεδομένα στο πεδίο του ελληνικού Τύπου. Η «Ελευθεροτυπία» έκλεισε για πρώτη τον Δεκέμβριο του 2011. Κυκλοφόρησε ξανά στις αρχές του 2013 με εκδότη των Χάρη Θεοχαρόπουλο για να κλείσει ξανά τον Δεκέμβριο του 2014. Η «Χ.Κ. Τεγόπουλος» πτώχευσε επίσημα τον Μάιο του 2014. Το κτήριο της Ελευθεροτυπίας πωλήθηκε μέσω πλειστηριασμού στις 29 Οκτωβρίου 2018 στην εταιρεία «Value Τουριστική» θυγατρική εταιρεία του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, η οποία πρόσφερε το ποσό των 10,88 εκατ. ευρώ που αποτελούσε και την τιμή εκκίνησης. Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακτασκευής του κτηρίου, το οποίο θα διατηρήσει τη χρήση γραφείων και τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της «Value Τουριστική» από την Grivalia Hospitality. Το ακίνητο διαθέτει συνολική επιφάνεια 14.427 τ.μ., περιλαμβάνοντας δύο υπόγεια κι έξι ορόφους ανωδομής.

Το Έθνος

Έθνος
Το κτήριο που στέγαζε το Έθνος 

Τo «Έθνος» και τα υπόλοιπα σήματα της «Πήγασος Εκδοτική» της οικογένειας Μπόμπολα ακολούθησαν παρόμοια πορεία με αυτούς του ΔΟΛ. Οι τίτλοι «Έθνος», «Έθνος της Κυριακής» και «Ημερησία» πέρασαν το 2017 στον Ιβάν Σαββίδη. Το κτήριο στο Χαλάνδρι που στέγαζε τις εφημερίδες και τα περιοδικά της «Πήγασος» βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος εξετάζει τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης. Κατά τις πληροφορίες δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς το κτήριο που τα στεγάζει τώρα επί της οδού Ερμού στη Νέα Κηφισιά πωλήθηκε στις αρχές του έτους στην Orilina ΑΕΕΑΠ έναντι 25,5 εκατ. ευρώ με τον όμιλο να υπογράφει ταυτόχρονα συμφωνία μίσθωσης για περίοδο πέντε ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider