«Ζωντανή» η ζήτηση για γραφειακούς χώρους παρά την πανδημία – Ο παράγοντας τηλεργασία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ζωντανή» η ζήτηση για γραφειακούς χώρους παρά την πανδημία – Ο παράγοντας τηλεργασία
Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφοροποίηση στα μισθώματα για χώρους γραφείων, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Πώς αλλάζει τα δεδομένα η τηλεργασία.

Το νέο τοπίο που γεννά για τους γραφειακούς χώρους – στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο – η πανδημία του κορονοϊού περιέγραψαν κορυφαία στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν στο διήμερο συνέδριο της Prodexpo.

Όπως επισήμαναν, η ζήτηση για χώρους γραφείων δεν φαίνεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις πως δεν προχώρησαν συμφωνίες που είχαν ξεκινήσει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς να αξιολογηθεί πλήρως η κατάσταση, μεσούσης της πανδημίας, ενώ περισσότερη σαφήνεια αναμένεται να διαφανεί το προσεχές διάστημα.

Μάλιστα, δεδομένης της νέας τάξης πραγμάτων που δημιούργησε η εξ αποστάσεως εργασία, οι έγκριτοι φορείς της αγοράς επιχείρησαν, μέσω του συνεδρίου, μια συνοπτική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της τηλεργασίας.

Σύμφωνα με τη Δίκα Αγαπητίδου, διευθύντρια της εταιρείας JLL – Athens Economics, η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς γραφειακών χώρων δεν είναι ενδεικτική, καθώς δεν έχει ακόμη κάτσει η «σκόνη» της πανδημίας. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το 2021, τόνισε, ενώ εξήγησε πως πλέον ολοένα και περισσότεροι μεγάλοι πελάτες αναζητούν «πράσινα» κτήρια, υψηλών προδιαγραφών, ικανά να θεωρηθούν ως τα πλέον ασφαλή.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο General Manager της ΔΑΝΟΣ – BNP Paribas Real Estate, Γιάννης Παρασκευόπουλος, ανέφερε πως η ζήτηση για γραφεία συνεχίζει να υπάρχει. «Ο κόσμος συνεχίζει να ψάχνει γραφειακούς χώρους. Υπάρχει μεσιτικό ενδιαφέρον. Μπορεί η προσφορά να είναι χαμηλή, ωστόσο ζήτηση συνεχίζει να υπάρχει», τόνισε, για να συμπληρώσει πως, όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής, συμφωνίες που είχαν συζητηθεί προ πανδημίας, τελικά έκλεισαν και δεν ανακόπηκαν.

Σε ό,τι αφορά τα μισθώματα για τους χώρους γραφείων, ο κ. Παρασκευόπουλος δεν βλέπει διαφοροποίηση, τονίζοντας πως κινούνται «πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα», ενώ εστιάζοντας στα γραφεία υψηλών προδιαγραφών, αναγνώρισε πως η ανάπτυξή τους είναι μικρή. «Ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση», σημείωσε για να επαναλάβει πως «καθώς βρισκόμαστε στη μέση της πανδημίας, δεν ξέρουμε τι θα γίνει προσεχώς στην αγορά των χώρων γραφείων. Όπως όλα δείχνουν, οι επενδύσεις θα υλοποιηθούν στις αναπτύξεις, απλά με καθυστέρηση».

Παρουσιάζοντας τα όσα συνέβησαν στη Βρετανία τους προηγούμενους μήνες, ο Δημήτρης Βλαχόπουλος της Cushman & Wakefield εξήγησε πως για ένα μεγάλο διάστημα οι εταιρείες τηρούσαν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τις κτηριακές τους εγκαταστάσεις, αναμένοντας τις εξελίξεις. «Από τον Σεπτέμβριο και μετά παρατηρείται μια ανάκαμψη στους γραφειακούς χώρους, σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο», τόνισε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η τηλεργασία θα επηρεάσει την αγορά γραφείων.

Οι νέοι τύποι γραφείων που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον

«Μετά την πανδημία, θα μειωθούν οι χώροι εργασίας», ανέφερε ο κ. Βλαχόπουλος, παρουσιάζοντας μάλιστα τους νέους τύπους γραφείων που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Όπως εξήγησε, δεν θα είναι απλά γραφεία, αλλά οικοσύστημα χώρων εργασίας σε διαφορετικές τοποθεσίες, το οποίο θα διαχωρίζεται στα εξής:

1.Στην έδρα της εταιρείας. Πρόκειται για τα κεντρικά γραφεία τα οποία θα είναι μικρά και θα βρίσκονται σε κεντρικό σημείο.

2. Στα γραφεία που θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ομαδικές δραστηριότητες και θα διεξάγονται events.

3. Στα περιφερειακά γραφεία. Εκεί θα βρίσκονται όσοι δεν θέλουν να εργάζονται από το σπίτι και επιθυμούν να πηγαίνουν στο γραφείο. Ωστόσο η εργασία σε αυτού του είδους τα γραφεία δεν θα ξεπερνάει τις 2-3 ημέρες την εβδομάδα.

Γιατί μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη η παρατεταμένη τηλεργασία

«Η πανδημία έδειξε σε όλους μας τι θα πει ευελιξία», ανέφερε, στη συνέχεια της συζήτησης, η κυρία Αγαπητίδου, για να συμπληρώσει πως η τηλεργασία θεωρείται ένα μέσο ευελιξίας. «Πέραν της διασφάλισης της υγείας – που είναι το πιο σημαντικό αλλά και το πιο προφανές – στα θετικά της τηλεργασίας περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι τέθηκαν οι βάσεις για επανακαθορισμό των μεταφορών και των μετακινήσεων διεθνώς», σημείωσε η ίδια, για να αντικρούσει πως τελικά «μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη η παρατεταμένη ή μόνιμη τηλεργασία. Η τηλεργασία έχει έντονα σεξιστικά χαρακτηριστικά, ενώ ενέχει κινδύνους για το πώς συνεχίζει η ζωή στα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Όλοι είδαμε κατά τη διάρκεια του lockdown μεγάλα κέντρα να ερημώνουν».

«Ο μεγάλος ασθενής που ανέδειξε η πανδημία είναι το εργατικό δυναμικό», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος και παραδέχθηκε πως «η τηλεργασία δυσκολεύει την ομαδική κουλτούρα». «Αν η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, ο χρόνος θα δείξει…», σχολίασε.

Για τον κ. Βλαχόπουλο, ωστόσο, η αλλαγή στον τρόπο εργασίας είναι δεδομένη. «Έρχεται δραματική αύξηση της τηλεργασίας», εκτίμησε, χαρακτηρίζοντας ένα μεγάλο, παγκόσμιο πείραμα την τηλεργασία που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown διεθνώς. «Αυτό το πείραμα έφερε μια μεγάλη επανάσταση στις εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Βλαχόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider