Αντίστροφη μέτρηση για το εργοστάσιο της Pitsos στην Ελλάδα - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για το εργοστάσιο της Pitsos στην Ελλάδα - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Λουκέτο μετά από 155 χρόνια λειτουργίας βάζει το εργοστάσιο της Pitsos στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του εργοστασίου της PITSOS στην Ελλάδα το οποίο θα βάλει λουκέτο στο τέλος του τρέχοντος έτους μετά από 155 χρόνια λειτουργίας, όπως αναφέρει επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, η οποία κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020» και οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού καθώς και μία συνάντηση μαζί του ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι εξαγωγές.

Να θυμίσουμε ότι η ιστορική εταιρεία, η οποία εξαγοράστηκε το 2015 από την Bosch Siemens Hausegerate (BSH) έναντι 3 δισ. ευρώ, προγραμμάτιζε να τερματίσει την παραγωγική δραστηριότητά της στη χώρας μας και να προχωρήσει στη μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία ήδη από το 2018.

Ωστόσο μετά από πιέσεις των εργαζομένων αλλά και μετά από την αρνητική διάσταση που είχε πάρει η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης ανέστειλε την απόφασή της για αργότερα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τότε πληροφορίες η γερμανική διοίκηση προγραμμάτιζε τον τερματισμό της παραγωγικής της δραστηριότητας στο τέλος του 2021 με στόχο από το 2022 να έχει αποκλειστικά εμπορική δραστηριότητα στη χώρα μας. Σύμφωνα όμως με την επιστολή των εργαζομένων, η διοίκηση πλέον έχει αποφασίσει να τερματίσει την παραγωγή σις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Το εργοστάσιο απασχολούσε το 2018 περί τους 250 εργαζομένους, σχεδόν τους μισούς από όσους απασχολούσε στις αρχές της δεκαετίας, αφού η η γερμανική BSH είχε υποβαθμίσει την μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα μετά και το 2012 ενισχύοντας την παραγωγή της σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Τουρκία και η Πολωνία και η Ρουμανία.

Αναλυτικά η επιστολή της η ΠΟΕΜ :

«Η Εταιρεία πρώην ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 έχει μια ιστορία 155 χρόνων. Είναι θυγατρική της ΒSH η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch. Από 1η Ιανουαρίου 2015 η ΒSH (pitsos) πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch και η τιμή εξαγοράς ανήλθε στα 3 δις. Η εταιρία μέχρι και σήμερα είναι κερδοφόρα.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020.

Οι εργαζόμενοι της Πίτσος έχουν καταγγείλει την αθέτηση της συμφωνίας για επενδύσεις καθώς και τις αποχωρήσεις Οι εργαζόμενοι κοιτάζουν το μέλλον που έρχεται και το αύριο που θα τους στείλει στην ανεργία.

Μετά από παρουσία της ΠΙΤΣΟΣ 155 ετών στην Ελλάδα, η ΠΙΤΣΟΣ θα παράγεται πλέον στην Τουρκία.

Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών.

Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας».

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως: «Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (pitsos) . Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη «βούλα» των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.

Η ΠΙΤΣΟΣ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζοντας τις προσπάθειες σας για επενδύσεις και ανάπτυξη θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση συμπαράσταση σας για να αποτρέψουμε το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, να γίνει επένδυση και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας καθώς και μία συνάντηση μαζί σας.

Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider