Αλλάζει ο χάρτης των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλάζει ο χάρτης των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσονται οι αλλαγές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μετά και την αποσφράγιση των προσφορών για την εξαγορά της Cyta Ελλάδος και την επιλογή της Vodafone ως προτιμώμενου πλειοδότη.

Μόλις την Παρασκευή η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η ελληνική θυγατρική του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ήταν ο νικητής του σχετικού διεθνή διαγωνισμού, με τα τα διοικητικά συμβούλια της Cyta και της Digimed Communications να επιλέγουν την Vodafone Ελλάδος ως προτιμώμενο πλειοδότη για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Cyta Hellas Telecommunications S.A.

Παρότι το τίμημα δεν έγινε γνωστό, κύκλοι της αγοράς ανέφεραν πως ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ και επιβεβαίωναν ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν γρήγορα οι τελικές διαπραγματεύσεις για να υπογραφεί η συμφωνία η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή της Κύπρου.

Την στιγμή που η περίπτωση της Cyta μοιάζει να δρομολογείται, στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει και η διαδικασία για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή για την Forthnet, με πληροφορίες της αγοράς να κάνουν ήδη λόγο για τουλάχιστον επτά υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου και ήδη αυτήν την περίοδο υπογράφονται οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας προκειμένου οι υποψήφιοι να αποκτήσουν πρόσβαση στο data room όπου και θα δουν και θα εξετάσουν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.


Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη πριν το τέλος του 2017 οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) της Forthnet προχώρησαν στην μετατροπή μέρους των ομολογιών που διαθέτουν σε μετοχές της Forthnet. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι πιστώτριες τράπεζες να ελέγχουν πλέον το 33% της Forthnet, ενώ αν μετατρέψουν το σύνολο των ομολογιών τους -κάτι που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω- τότε η συμμετοχή τους θα φθάσει στο 70%. Καθότι βέβαια οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν μέτοχοι, προσέλαβαν την ιαπωνική Nomura International προκειμένου να εντοπίσει ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τις μετοχές ή τις ομολογίες των τεσσάρων τραπεζών στη Forthnet. Το ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να είναι ο ενδιαφερόμενος για τη Forthnet, καθώς θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπάρξει υποψήφιος που να μην έχει κάποια εμπλοκή ήδη με την ελληνική αγορά.

Πηγές της αγοράς συγκαταλέγουν ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την Forthnet τις εταιρίας Vodafone και Wind που φέρονται να έχουν εκδηλώσει από κοινού αρχικό ενδιαφέρον, όπως και ο Όμιλος Antenna καθώς επίσης το επενδυτικό κεφάλαιο Apollo Global Management, ο διεθνής τηλεπικοινωνιακός όμιλος PCCW Global που αποτελεί βραχίονα της Hong Kong Telecom και είχε εμφανιστεί και στο αρχικό στάδιο για τη διεκδίκηση της Cyta Ελλάδας, το Golden Tree Asset Management (εκ των μετόχων της Wind) και την Odyssey Universal Limited.

Αν και η κάλυψη του ομολογιακού δανείου της Forthnet από τις τράπεζες (τότε πέρασε στον έλεγχο τους) έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, εντούτοις όπως υποστηρίζουν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, δεν έγινε κάτι προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό. Το επενδυτικό σχήμα μετά την αλλαγή της διοίκησης θα διαπραγματευτεί μια γενναία αναδιάρθρωση. Στη συνέχεια, η εταιρεία όντας «καθαρή» από τα υπέρογκα βάρη θα μπορεί να καταλήξει σε έναν από τους ισχυρότερους διεκδικητές της. Oι τράπεζες πάντως βιάζονται ώστε να κλείσουν την υπόθεση μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.

Όπως όλα δείχνουν η τράπουλα μοιράζεται οριστικά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών,αν συνυπολογίσει κανείς την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανανέωση των αδειών των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας, για τη χρήση φασματικών συχνοτήτων στην περιοχή των 1800 MHz η οποία θα εισφέρει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου περί τα 201,45 εκατ. ευρώ.

Επί του πρακτέου, οι 3 εταιρείες ανανέωσαν τις άδειες για τα τμήματα φάσματος που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή με την Cosmote να καλείται να καταβάλλει 83,15 εκατ. ευρώ (για 5 τμήματα), η Vodafone 59,2 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα) και η Wind 59,1 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα). Με τις άδειες των παρόχων λήγουν τον Δεκέμβριο του 2035, πλέον κυριαρχεί μια αίσθηση σταθερότητας στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ενώ αναμένεται να προχωρήσουν και οι επενδύσεις σε υποδομές για τα επόμενα 18 χρόνια.

Το κλίμα πλέον, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι πως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών εισέρχεται στην τελική του φάση της με τους πέντε παίκτες, Cosmote, Vodafone Ελλάδος, Wind Ελλάς, Forthnet και Cyta, να συγκεντρώνονται ακόμα πιο πολύ.

Κι οι εξελίξεις αυτές πραγματοποιούνται σε μία περίοδο όπου οι πάροχοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν να προσφέρουν ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες που θα κινούνται σε επίπεδα άνω των 100 Mbps αξιοποιώντας την αναβάθμιση των υποδομών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ θα συναγωνιστούν και στα πακέτα υπηρεσιών που συνδυάζουν και την συνδρομητική τηλεόραση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider