Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως θα μπορούσε να προκαλέσει ο νέος κοροναϊός που μαστίζει την Κίνα και έχει αρχίσει να κάνει και την εμφάνισή του εκτός συνόρων. Εάν η εξάπλωσή του συνοδευτεί από «πανικό» αυτό θα μπορούσε να πλήξει τον τουρισμό σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).
«Προηγούμενες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των αεροδρομίων, η ακύρωση πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έχουν συχνά πιο σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο απ’ ό,τι η ίδια η επιδημία», ανέφερε σε ανακοίνωση της, η πρόεδρος του WTTC Γκλόρια Γκεβάρα.
Τονίζοντας την αναγκαιότητα της «γρήγορης ενεργοποίησης αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων», η κ. Γκεβάρα υπογράμμισε τη σημασία μιας «γρήγορης, ακριβούς και διαφανούς ενημέρωσης προκειμένου να περιοριστεί ο πανικός και να μετριαστούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».
«Ο περιορισμός της εξάπλωσης ενός περιττού πανικού είναι εξ ίσου σημαντικός με τον περιορισμό του ίδιου του ιού», εκτίμησε η Γκεβάρα, την ώρα που η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην επαρχία της Ουχάν (κεντρική Κίνα) και μέχρι σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.
Εξαιτίας του ιού περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται περιορισμένοι στις πόλεις τους ενώ πολλά δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τμήματα του Σινικού Τείχους, κλείνουν για τους επισκέπτες.
Ανησυχητικά τα μηνύματα για την τουριστική βιομηχανία της Ασίας
Ο φονικός ιός που έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στα ταξίδια στην Κίνα, στέλνει sos στην τουριστική βιομηχανία της Ασίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Κινέζους τουρίστες.
Εξαιτίας των ακυρώσεων πτήσεων από και προς την πόλη Ουχάν από όπου και ξεκίνησε οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε μεγάλους αριθμούς Κινέζων τουριστών έχουν αρχίσει να πλήττονται εκφράζοντας παράπονα για άδειες παραλίες και καταστήματα αλλά και ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ασιατική αγορά τα μέτρα και οι απαγορεύσεις συμπίπτουν χρονικά με την έκρηξη των διεθνών ταξιδίων των Κινέζων, ο αριθμός των οποίων έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 2003, σύμφωνα με έρευνα της Capital Economics.
Μικρότερες είναι ωστόσο οι επιπτώσεις στην Ευρώπη, όπου o χειμώνας θεωρείται χαμηλή σεζόν για τον τουρισμό από την Κίνα. Παρόλα αυτά κι εφόσον η κατάσταση επιμείνει ο οικονομικός αντίκτυπος δεν θα είναι αμελητέος, όπως δήλωσε ο επικεφαλής γαλλικού ταξιδιωτικού λόμπι, Jean-Pierre Mas. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2019 πάνω από 2 εκατ. Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη Γαλλία, τον δημοφιλέστερο προορισμό των Κινέζων στην Ευρώπη, με μέση διαμονή τις 5 ημέρες και με δαπάνες που ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ.
Πτώση των κρατήσεων από την Κίνα - οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 4,5% των συνολικών διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία - αναμένουν και οι Ελβετοί σύμφωνα με τις τουριστικές αρχές της χώρας. Περιορισμένος είναι ο αντίκτυπος στη Μ. Βρετανία καθώς οι κινέζοι τουρίστες αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 2% του ετήσιου τουριστικού ρεύματος.
Σε ετοιμότητα η Ελλάδα
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η χώρα μας η οποία το 2018 προσέλκυσε 180.000 Κινέζους και το 2019 εκτιμάται ότι το σύνολό τους θα ανέλθει σε 200.000, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι το υπουργείο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις
Όπως σημείωσε ο κ. Θεοχάρης «παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα και είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Υγείας για να προβούμε σε λήψη μέτρων, αν κι εφόσον χρειαστεί».
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε ένα γκρουπ 15 Κινέζων τουριστών από την πόλη Ουχάν που έφτασε στη χώρα μας. Η ξεναγός που θα αναλάμβανε να τους ξεναγήσει το πρωί της Κυριακής ενημέρωσε αξιωματικό της ασφάλειας αεροδρομίου, ο οποίος κίνησε όλες τις διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στη χώρα για την αντιμετώπιση του ιού. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μπορεί αν χρειαστεί να εξοπλίσει τα αεροδρόμια με θερμικές κάμερες και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα «πιστόλια».
Παραδέχθηκε ότι «μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει», ωστόσο, είπε πως «υπάρχει η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό».