Η μεγαλύτερη πρόκληση της Εθνικής Τράπεζας είναι ο μετασχηματισμός της, τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας τους πυλώνες του σχεδίου που θα υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του για τη θέση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αποκαλύπτοντας ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί συναντήσεις με τους προέδρους των υπολοίπων τραπεζών, προκειμένου να συζητήσει τους τρόπους αναβάθμισης της Ένωσης.
Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα και το μετασχηματισμό της, οι βασικές προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η βελτίωση του ισολογισμού και η τεχνική αναβάθμιση σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Επιπλέον, μεγάλο ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι η ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας ανάμεσα σε ολόκληρη τη διοικητική ομάδα, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται ομόφωνα και να τις ενστερνίζονται όλοι.
Αναλυτικά, οι έξι βασικοί άξονες του σχεδίου του μετασχηματισμού είναι αρχικά η τράπεζα να αποκτήσει έναν υγιή ισολογισμό, μειώνοντας τα έξοδα αλλά και αυξάνοντας τα έσοδα τόσο στο corporate όσο και στο retail banking. Παράλληλα, ζητούμενο είναι η τράπεζα να γίνει ταυτόχρονα αποτελεσματική αλλά και ευέλικτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.
«Θέλουμε να γίνουμε μια καλή τράπεζα για τους πελάτες μας, να τους βάλουμε μπροστά. Τους ίδιους πελάτες που στο παρελθόν ‘τιμωρούσαμε’ αναγκάζοντάς τους να περιμένουν για ώρα στις ουρές», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας για τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου.
Εξίσου σημαντική είναι η αναβάθμιση σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στην τράπεζα να ανταποκριθεί και στις ανάγκες των πελατών αλλά και στα νέα δεδομένα που ήδη δημιουργεί η έλευση των Fintech.
Τέλος, οι άλλοι δύο άξονες, που θα είναι υποστηρικτικοί στους παραπάνω, είναι η διοίκηση των ανθρώπων αλλά και του οργανισμού καθώς και η βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών της κανονιστικής συμμόρφωσης.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι και η εθελούσια έξοδος είναι σημαντικό κομμάτι του μετασχηματισμού της τράπεζας, με στόχο η Εθνική να γίνει και πιο αποτελεσματική αλλά και πιο αξιοκρατική. Η συζήτηση για την εθελούσια θα ξεκινήσει προς τα τέλη του 2019 και στόχος είναι να φύγουν περίπου 2.000 άτομα. Ως προς το πρόγραμμα που θα υιοθετηθεί, θα αξιοποιηθούν τα παλιά μοντέλα, αλλά θα πρέπει να γίνει και καινούργιο πρόγραμμα με στοιχεία κοινωνικής ενσωμάτωσης. Αντίστοιχα, προέβλεψε επιπλέον μείωση καταστημάτων κατά περίπου 150, κάτι που όμως δεν θα συμβεί άμεσα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο σχεδιασμός του μετασχηματισμού έγινε συνολικά από τη διοικητική ομάδα της τράπεζας και θα παρουσιαστεί πλήρως κατά τη διάρκεια του investor’s day που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου. Ζητούμενο όλων των παραπάνω είναι η τράπεζα να διατηρήσει την παράδοσή της, αλλά και να δώσει στην Εθνική την ευκαιρία να γίνει πιο σύγχρονη και πιο digital.
«Μας οραματίζομαι όχι ως τη μεγαλύτερη τράπεζα, αλλά την τράπεζα που εντυπωσιάζει και τη σέβεται ο κόσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πέραν των διαδικασιών, εξίσου σημαντική ήταν και η αναδιοργάνωση της διοικητικής ομάδας της τράπεζας, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιό της. Όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχαηλίδης, παραμένουν να «κλείσουν» 2-3 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων η μία θα είναι γυναίκα. Ο ίδιος πάντως βρίσκεται καθημερινά πλέον στην Ελλάδα, παρακολουθώντας από κοντά τη διαδικασία και προσφέροντας με την πολυετή του υπηρεσία σε αντίστοιχα υψηλές θέσεις σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μιχαηλίδης και για την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, καθώς ο ίδιος είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου. Όπως τόνισε, το ενδιαφέρον του έγκειται και σε αυτή την περίπτωση στο θέμα του μετασχηματισμού, ούτως ώστε η Ένωση να γίνει πιο αποτελεσματική. Για ακόμη μια φορά δεν έκρυψε το μεγάλο του σεβασμό για το τι έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος, κ. Νίκος Καραμούζης, τονίζοντας ότι πλέον «είναι η ανάγκη να φτιάξουμε μια ομαδική δύναμη και θέλω να μας δω ως πιο αποτελεσματικούς».
Για το σκοπό αυτό, το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις με τους προέδρους των υπολοίπων τραπεζών, συζητώντας μαζί τους θέματα όπως ποιος είναι ο σκοπός, αρχές και αξίες της Ένωσης, πώς λειτουργεί η εταιρική διακυβέρνηση και ποιος είναι ο ρόλος του νέου προέδρου. Επιπλέον εξέφρασε την επιθυμία να έχουν εκτελεστικό ρόλο και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι καθώς είναι απαραίτητο «να εργαστούμε όλοι μαζί για να γίνει μια πιο επιδραστική Ένωση».
Αναφερόμενος στα διαδικαστικά της ψηφοφορίας, που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει εν τέλει ένας υποψήφιος, ενώ θεωρεί εξαιρετικό το ενδεχόμενο τα μέλη της Ένωσης να συμφωνήσουν στα κείμενα που συζητά μαζί τους.
Ως προς το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ο κ. Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε πως η τράπεζα εξετάζει και το μοντέλο του ΤΧΣ και της ΤτΕ αλλά και αυτό του τρίτου επενδυτή με τη δημιουργία ενός SPV στα πλαίσια της Eurobank, χωρίς να αποκλείει και το συνδυασμό των παραπάνω. Αναφορικά με το ΛΕΠΕΤΕ, τόνισε ότι η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος προχωρά με γοργά βήματα, ούτως ώστε οι συνταξιούχοι της τράπεζας να ενταχθούν στο ενιαίο επικουρικό ταμείο. Το κόστος της μετάβασης αυτής θα είναι της τάξης των 35-37 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την τράπεζα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων, τόνισε ότι επιθυμία της Εθνικής είναι να δώσει χρήματα, αρκεί να βρεθούν ευκαιρίες που να αξίζουν να χρηματοδοτηθούν, ενώ τέλος θεώρησε κομβικό η ανάπτυξη να ανέβει «από το 2% στο 4% για να σταθούμε στα πόδια μας»