Μια νέα ακόμη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) έλαβε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, αυξάνοντας τον αριθμό των εν λόγω εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στις 18.
Πρόκειται για την EuPraxis FSI , η οποία έλαβε άδεια servicer πριν από λίγες ημέρες για διαχείριση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι βασικοί μέτοχοι της EuPraxis FSI είναι:
• Η ιταλική Fire Group SpA, η οποία αποτελεί την πρώτη και ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ΜΕΔ στην Ιταλία από το 1992 με στελεχιακό δυναμικό άνω των 2.300 εργαζομένων, η οποία σε ετήσια βάση διαχειρίζεται άνω των 8,3 δις Ευρώ ΜΕΔ κατανεμημένα σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια περιπτώσεις. Η Fire διαθέτει αξιολόγηση RSS2+ στην κατηγορία Ειδικού Διαχειριστή Στεγαστικών Δανείων και ABSS2+ στην κατηγορία Ειδικού Διαχειριστή Ενυπόθηκων Δανείων από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.
• Η αγγλική StormHarbour Securities , η οποία είναι ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία με ειδίκευση στην παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών στις κεφαλαιαγορές με παρουσία στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία και ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων σε θέματα τιτλοποίησης παγκοσμίως.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι αναμένεται το προσεχές διάστημα η ΤτΕ να χορηγήσει 2-3 επιπλέον άδειες, αυξάνοντας τον αριθμό των servicers στη χώρα μας στους 20-21. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, θεωρούν υπερβολικό αυτόν τον αριθμό και εκτιμούν ότι θα δούμε σημαντική απορρόφηση των μικρότερων παικτών από τους μεγαλύτερους το επόμενο διάστημα.
Σήμερα, έχουν αδειοδοτηθεί οι εξής servicers, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΤτΕ:
Παράλληλη αγορά NPEs 50 δισ. ευρώ
Σταδιακά, πάντως, μεταφέρονται στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) μεγάλα χαρτοφυλάκια, με τις τράπεζες να εντείνουν τις πωλήσεις τους εντός του έτους, όπως διεφένη και στα σχέδια που αποκάλυψαν εχθές, Πέμπτη, Eurobank και Alpha Bank. Ειδικά η Eurobank ανοίγει τον «χορό» των τιτλοποιήσεων με συναλλαγές 9,5 δισ. ευρώ φέτος. Η πρώτη τιτλοποίηση με την ονομασία «Pillar» είναι και η πρώτη που αφορά σε στεγαστικά δάνεια και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση των όρων πώλησης.
Συνολικά, στην αγορά αυτή αναμένεται να μεταφερθούν σταδιακά απαιτήσεις άνω των 50 δισ. ευρώ. Η προσέγγιση των servicers στη διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι διαφορετική από τις τράπεζες, για μια σειρά από λόγους. Καταρχάς, αγοράζουν τα χαρτοφυλάκια σε πολύ χαμηλότερο ποσό από τη λογιστική τους αξία. Για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, αυτό μπορεί να διαμορφωθεί στο 3% μόνο, ενώ για επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις το τίμημα εξαγοράς έχει διαμορφωθεί στο 30% περίπου.
Το σημαντικό discount τους επιτρέπει να προσφέρουν λύσεις στους δανειολήπτες που σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν σημαντικό κούρεμα, αλλά και επιμήκυνση, καθώς δεν πιέζονται για γρήγορα αποτελέσματα -όπως συμβαίνει με τις τράπεζες. Επιπλέον, αυτές οι εταιρείες δεν έχουν τις ίδιες δεσμεύσεις με τις τράπεζες, ούτε σε κανονιστικό/εποπτικό επίπεδο, αλλά ούτε σε επίπεδο προβλέψεων/λειτουργικό κόστος. Τονίζεται, πάντως, ότι αυτές οι λύσεις εξετάζονται αυστηρά για τους δανειολήπτες που παρουσιάζουν πράγματι οικονομική αδυναμία. Προκειμένου να αξιολογήσουν σωστά την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, οι servicers έχουν αποκτήσει πρόσβαση και στα δεδομένα της Τερασίας ΑΕ.
Επίσης, προσφέρουν και μια σειρά συναινετικών λύσεων, όπως η εθελοντική παράδοση του ακινήτου ή η ανταλλαγή με άλλο μικρότερης αξίας ή, ακόμη, και η ενοικίασή του με στόχο την είσπραξη εισοδημάτων από τα μισθώματα. «Σε αντίθεση με τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να λάβουν υπόψη τους το contamination effect, να μην δημιουργήσουν, δηλαδή, πρόβλημα και στο ενήμερο χαρτοφυλάκιό τους, οι servicers μπορούν να προτείνουν πιο βιώσιμες ρυθμίσεις, που θα έχουν στο επίκεντρο το ακίνητο», έχει τονίσει ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ένωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και επικεφαλής της FPS, Τάσος Πανούσης.