Οι τελευταίες «χρυσές» εθελούσιες στις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι τελευταίες «χρυσές» εθελούσιες στις τράπεζες
Τη σκυτάλη από τη Eurobank παίρνουν τις επόμενες εβδομάδες η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική, ενώ εκτός «κούρσας» μένει η Alpha Bank λόγω προγράμματος εταιρικού μετασχηματισμού.

Με ολιγόμηνη καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας covid-19, ξεκίνησαν τα ετήσια προγράμματα εθελούσιας εξόδου οι τράπεζες, προσφέροντας τα τελευταία «χρυσά» πακέτα -σύμφωνα, τουλάχιστον, με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου.

Η Eurobank λάνσαρε πριν λίγες ημέρες πρόγραμμα αποχώρησης με απολαβές που φτάνουν τα 150.000 ευρώ, στοχεύοντας σε αποχώρηση τουλάχιστον 500 ατόμων. Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει η Τράπεζα Πειραιώς τις επόμενες εβδομάδες στοχεύοντας σε 500-600 περίπου εργαζομένους.

Έως το τέλος του έτους θα ανακοινώσει το δικό της πρόγραμμα και η Εθνική Τράπεζα, όπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου 2020 στους διεθνείς αναλυτές πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις υπολογίζεται το κόστος της εθελούσιας να αγγίζει τα 99 εκατ. ευρώ.

Εκτός της «κούρσας» θα μείνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr η Alpha Bank, αφού εντός του έτους προγραμματίζεται το carve-out που θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στην τράπεζα κατά 600 περίπου άτομα.

«Όχημα» για τη συρρίκνωση προσωπικού η τεχνολογία

Μετά από πολλά έτη εθελούσιων αποχωρήσεων, αλλά και τα πρόσφατα προγράμματα μετασχηματισμού των τραπεζών, η δεξαμενή ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στον κλάδο έχει «στερέψει», γεγονός που αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της Eurobank που στοχεύει σε εργαζομένους ηλικίας 40-50 ετών και στις εργαζόμενες μητέρες.

Το βάρος «πέφτει» πλέον στο δίκτυο, με τα καταστήματα να φαίνεται ότι μπορούν να μειωθούν στο μισό ή ακόμη περισσότερο -όπως, τουλάχιστον, δείχνουν οι έκτακτες συνθήκες εν μέσω της πανδημικής κρίσης. Ήδη, τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν εκδώσει οδηγίες για περιορισμό των συναλλαγών στο γκισέ -αλλαγές που μπορεί να έγιναν υπό έκτακτες συνθήκες αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα αποσυρθούν μετά την πάροδο της πανδημίας.

Αντιθέτως, μέσω των επενδύσεων στα εναλλακτικά δίκτυα, όπως το web και mobile banking, οι τράπεζες στρέφουν τους πελάτες τους στην ψηφιακή εξυπηρέτηση, λειτουργώντας τα καταστήματα με το 40-60% του προσωπικού. Όπως αποδείχθηκε περίτρανα μετά τα capital controls, οι κρίσεις έρχονται να αλλάξουν οριστικά τις συναλλακτικές συνήθειες των πολιτών και, μάλιστα, υπέρ του άυλου χρήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider