Ντρούντι (ΕΚΤ) για νόμο Κατσέλη: Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ντρούντι (ΕΚΤ) για νόμο Κατσέλη: Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα

Την ανάγκη να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων, υπογράμμισε ο Φραντσέσκο Ντρούντι, επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, στη διάρκεια του συνεδρίου Capital Vision σήμερα, Δευτέρα.

Ο κ. Ντρούντι άφησε μικρό περιθώριο προσδοκιών για παράταση του Νόμου Κατσέλη μετά το τέλος του έτους, όπου εκπνέει ο νόμος μετά από οκτώ χρόνια, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν 135.000 υποθέσεις σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο δράσης ώστε ο υψηλός αυτός αριθμός υποθέσεων να διευθετηθούν πριν το 2021.

Στη διάρκεια πάνελ στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ο Μάρτιν Τζούρντα, διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και η Κάθριν Μουελμπρόνερ, ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα, ο κ. Ντρούντι τόνισε επίσης ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό καιροσκόπων μεταξύ των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στην προστασία του νόμου, κάτι άλλωστε που έχει παρατηρηθεί και στην παράκαμψη των πλειστηρισμών μέσω των αιτημάτων για αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης.

Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να αξιοποιούνται πλήρως τα εργαλεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία περιλαμβάνουν:

1. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: «Κλειδί» στην αποτελεσματικότητα αυτού του μέσου είναι η ανάκαμψη του ΑΕΠ και οι τιμές των ακινήτων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών της αγοράς.

2. Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, αλλά χρειάζεται βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των οικονομικών συνθηκών ώστε θα σταθεροποιηθούν οι τιμές<

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ επισήμανε, πάντως, τη θετική τάση που έχει καταγραφεί στην επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και σημείωσε ότι παρότι η ζήτηση δανείων δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, ωστόσο, υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο εξάμηνο.

Πρέπει, είπε τέλος, να διασφαλιστεί η σωστή εταιρική διακυβέρνηση, να ενισχυθεί ο ανεξάρτητος ρόλος των ανεξάρτητων μελών του διοικητικών συμβουλίων και να μην υπάρχουν δεσμοί τραπεζιτών-επιχειρηματιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider