Το όπλο των «mind games» σήκωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πυροβολώντας και οδηγώντας ξανά τις διεθνείς αγορές σε ένα μίνι sell-off την Τρίτη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αρέσκεται και επιδίδεται σε ένα συνεχές παιχνίδι δηλώσεων για το χρονοδιάγραμμα της επίτευξης μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, συμπαρασύροντας τις αγορές στους δικούς του ρυθμούς. Οι απειλές του σχετικά με τη διαχείριση και το ύψος των δασμών που θα επιβάλλει σε όποιον βρεθεί στο διάβα του αλλά και τα πολιτικά επίδικα που εντάσσει στις εμπορικές συζητήσεις προβληματίζουν έντονα τους οικονομικούς αναλυτές για το πού θέλει ο ίδιος να στρίψει το καράβι της παγκόσμιας οικονομίας.
Ενδεικτικό είναι πως τη Δευτέρα οι δηλώσεις του ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα μπορεί να επιτευχθεί και μετά τις εκλογές του 2020, υπογραμμίζοντας πως είναι στο δικό του χέρι αν θα υπάρξει συμφωνία, προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές. Οι τελευταίες μάλιστα δείχνουν ευάλωτες και αδύναμες στο να προβλέψουν τα επόμενα βήματα τόσο από τη μεριά της Ουάσινγκτον όσο και από τη μεριά του Πεκίνου και αυτός είναι και ο λόγος που προκαλούνται ακραίες μεταβολές (από τα ρεκόρ του Νοεμβρίου στο μίνι κραχ στις αρχές Δεκεμβρίου). Την Τρίτη η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την 1η Αυγούστου, διολισθαίνοντας κατά 12,7 μονάδες βάσης στο 1,708% όταν το 2ετές ομόλογο βρέθηκε στο 1,532% (πτώση 8,2 μονάδων βάσης). Παράλληλα, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX (γνωστός ως «δείκτης φόβου») σημείωσε ακραίες μεταβολές τις τελευταίες πέντε ημέρες προμηνύοντας μια έντονη μεταβλητότητα της αγοράς τις επόμενες 30 ημέρες.
Το μεγαλύτερο κακό, ωστόσο, δεν είναι ο ελιγμός του Τραμπ στο να θέσει επίσημα deadline αλλά στο ότι φέρνει πιο κοντά έναν νέο γύρο δασμών που είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει στις 15 Δεκεμβρίου σε κινεζικά αγαθά αξίας 160 δισ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει ένα ισχυρό πλήγμα στην ψυχολογία της αμερικανικής αγοράς και των καταναλωτών της, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg.
Μπροστά σε νέα ρίσκα η Fed
Όσο ο Ντόναλντ Τραμπ αναποδογυρίζει την κλεψύδρα για την υπογραφή των πρώτων εμπορικών σταδίων με την Κίνα τόσο η Fed καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα ευρύτερα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Η Fed έχει ήδη προβεί σε τρεις μειώσεις των επιτοκίων για το 2019, τηρώντας μία γραμμή προσαρμογής στο μέσο του κύκλου, ενώ πλέον καλείται στη διήμερη συνάντηση των αξιωματούχων της στις 11 και 12 Δεκεμβρίου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα από το εμπόριο. Αυτό που διαφαίνεται πάντως είναι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης «wait-and-see» από τη Fed χωρίς να στέλνει οποιοδήποτε μήνυμα στις αγορές, αντλώντας στοιχεία από την οικονομία σε περίπτωση που υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση και αβεβαιότητα από το εμπόριο. Στο τελευταίο Beige Book, η Fed έκρινε σε γενικές γραμμές θετικά την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έως τα μέσα Νοεμβρίου, διατηρώντας θετικό outlook ενώ επεσήμανε πως η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή.
Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε πως ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στις 30 Οκτωβρίου αναφερόμενος στα «βαρίδια» της παγκόσμιας οικονομίας -το Brexit και την εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας- είχε επισημάνει πως ο κίνδυνος έχει μειωθεί αισθητά, βάζοντας στον «πάγο» επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων. Τα δεδομένα αλλάζουν, η πίεση και η κλιμάκωση των επιθέσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ θα αυξάνεται όσο βαδίζουμε στο δρόμο για τις αμερικανικές κάλπες και ο Πάουελ καλείται να δώσει απαντήσεις σε ένα αχανές οικονομικό περιβάλλον γεμάτο κινδύνους και γεωπολιτικά παιχνίδια.