6+1 αλλαγές σε παροχές και επιδόματα που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
6+1 αλλαγές σε παροχές και επιδόματα που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και 6 ευνοικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άλλες προνοιακές παροχές και επιδόματα και μία που αφορά στην κατάργηση της 13ης σύνταξης.

Την οριστική κατάργηση της «13ης σύνταξης» από 1/1/2020 πιστοποίησε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η παροχή της «13ης σύνταξης» η οποία θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο και θα έπρεπε να καταβάλλεται «εντός του Μαΐου κάθε έτους», αντικαθίσταται από «μια συμπληρωματική χρηματοδότηση του κοινωνικού προυπολογισμού» ύψους 0,5% του ΑΕΠ (περίπου ένα δις) ώστε να καλύπτεται :
- η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ,
- δαπάνες «πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας».

Υπενθυμίζεται πως η «13η σύνταξη» είχε θεσμοθετηθεί να δίνεται ποσοστιαία (από 30% έως και 100%) ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης και από την κατάργησή της χάνουν κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων κάτω των 500 ευρώ.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και 6 ευνοικές ρυθμίσεις που αφορούν άλλες προνοιακές παροχές και επιδόματα. Πιο συγκεκριμένα:

1. Απαλλάσσονται από τον υπολογισμό των εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6% το εξωιδρυματικό επίδομα, το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το επίδομα τυφλότητας που λαμβάνουν δικαιούχοι σύνταξης.

2. Δίνεται η δυνατότητα σε αγρότες, υγειονομικούς του πρ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ελεύθερους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ, μισθωτούς ΙΚΑ κλπ να ενταχθούν προαιρετικά στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για να λάβουν επικουρική και εφάπαξ. Αν ενταχθούν όμως θα μείνουν μετά στον κλάδο αυτό υποχρεωτικά.

3. Δίνεται η δυνατότητα σε επικουρική – εξπρές μέσω συμψηφισμών για όσους, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, θεμελιώνουν δικαίωμα και με εξαγορές πλασματικών ετών. Αναλυτικά, αν το δικαίωμα σε επικουρική θεμελιώνεται και με εξαγορά πλασματικών δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού ή παρακράτησης από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών επικουρικής σύνταξης, εφόσον το οφειλόμενο ποσό εξαγοράς δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

4. Εισάγεται πάγια διάταξη που µειώνει τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης για ασφαλιστική ικανότητα στα 50 ένσηµα για τους µισθωτούς και στους 2 µήνες για τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Ετσι διατηρείται το σηµερινό ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο όµως λήγει στις 29 Φεβρουαρίου.

5. Δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωµα (π.χ. σύνταξη γήρατος) ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός αναπήρου που είχε λάβει σύνταξη προστάτη-υποστηρικτή, αλλά αυτή έχει ανασταλεί επειδή ο ανάπηρος έπιασε δουλειά ως µισθωτός ή αυτοαπασχολείται.

6. Διατηρείται, αλλά προς το ευνοϊκότερο, το ηλικιακό όριο για τα µερίσµατα χηρείας από το ΜΤΠΥ, καθώς προβλέπεται πως όσοι δεν είναι 52 ετών κατά τον χρόνο του θανάτου δεν θα χάνουν το µέρισµα διά βίου (το λαµβάνουν κατ’ αρχάς για 3 χρόνια όλοι), αλλά θα το ξαναπαίρνουν όταν γίνονται 67 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider