Σχέδιο έκτακτης ανάγκης εκπονεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων που «λιμνάζουν» στα συρτάρια του ΕΦΚΑ έως και 4 έτη και να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων που μένουν χωρίς εισόδημα μετά το πέρας του εργασιακού τους βίου.
Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις ξεπερνούν τις 170.000, ενώ υπάρχουν 122.000 εκκρεμότητες που αφορούν την έκδοση επικουρικών συντάξεων και 60.000 αιτήσεις για εφάπαξ παροχές.
Παράλληλα προβληματίζει ιδιαίτερα τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το κύμα εξόδου προς τη σύνταξη από χιλιάδες ασφαλισμένους το 2021, ενόψει των αλλαγών που επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2022.
Το θέμα συνιστά πλέον όχι μόνο κοινωνικό αλλά και πολιτικό πρόβλημα, το οποίο καλούνται πλέον να διαχειριστούν ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν «μαγικές συνταγές».
Μάλιστα για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας αύριο Παρασκευή, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ψηφιακών απονομών και να συζητήσει λύσεις που έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση των παρεμβάσεων μείωσης των ληξιπρόθεσμων αιτημάτων.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, βασικές αιτίες για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εκκρεμοτήτων είναι η «αποψίλωση» των Ταμείων από ποσωπικό, τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ, καθώς και το αλαλούμ που παρατηρείται στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας η οποία «καταδικάζει» υποψήφιους συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών ( π.χ. με παράλληλη ασφάλιση) σε πολυετή αναμονή.
Έτσι παράλληλα με τη δημιουργία των νέων κλιμακίων που δημιουργούνται κάθε χρόνο για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων και εργάζονται υπερωριακά έναντι «μπόνους» που φτάνει ακόμη και τα 480 ευρώ το μήνα, έχει ψηφιστεί για φέτος νόμος που ορίζει την προσωρινή στελέχωση του ΕΦΚΑ με υπαλλήλους μέσω:
- εξάμηνων αποσπάσεων από άλλους φορείς του Δημοσίου και οργανισμούς
- επιστράτευσης έμπειρων πρώην υπαλλήλων του ασφαλιστικού υπερ-φορέα (με 8 μήνες συμβάσεις έργου)
- διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια.
Oι στόχοι έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων για κάθε μήνα ποικίλλουν ανά κλιμάκιο και ανά Ταμείο. Για παράδειγμα, για την έκδοση συντάξεων από το ΙΚΑ (κύριων και επικουρικών) ο στόχος είναι μεταξύ 50 και 110 αποφάσεις, για τον ΟΑΕΕ από 25 έως 50, ενώ για αιτήσεις Δημοσίου (κύρια σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ) από 55 έως 90 αποφάσεις.
Λύσεις outsourcing
Ωστόσο, αν όλα αυτά δεν πετύχουν, εξετάζεται και η λύση της ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία του έργου της κατάρτισης των φακέλων απονομής, χωρίς το δικαίωμα της τελικής υπογραφής. Με άλλα λόγια, ο ΕΦΚΑ -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αναθέσει σε ιδιώτη το έργο της ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης, ελέγχου καταβολής εισφορών, αναγνώρισης και διαπίστωσης χρόνων ασφάλισης και εκκαθάρισης συντάξεων, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να αυξηθούν οι ρυθμοί απόδοσης της απονομής συντάξεων.
Οι εκτιμήσεις ειδικών μιλούν για θεαματική μείωση των εκκρεμοτήτων μέσα σε ένα εξάμηνο, αφού οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα παραλαμβάνουν έτοιμους τους φακέλους των ασφαλισμένων και απλά θα εκτελούν διαδικασίες ελέγχου πριν βάλουν την τελική υπογραφή.
Ταυτόχρονα τα νέα αιτήματα που θα υποβάλλονται από το 2022, θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακής απονομής συντάξεων «Άτλας» όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας.