Ριζικές αλλαγές στον μηχανισμό παροχής του επιδόματος ανεργίας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με απώτερο στόχο η επιδότηση να συνδεθεί πιο στενά με την κατάρτιση και την ενεργή αναζήτηση εργασίας, ως υποχρέωση του ανέργου.
Η πρωτοβουλία αυτή προβλέπεται μάλιστα στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης, όπου συνδέεται η κατάρτιση με τη λήψη του επιδόματος ανεργίας.
«Στο πλαίσιο της κατάρτισης υπάρχει όρος ο άνεργος να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση αν ζητά επίδομα ανεργίας» τόνισαν κυβερνητικές πηγές νωρίτερα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας να οδηγεί σε ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα διασφαλίσουν στον άνεργο καλύτερες προοπτικές επανένταξης στην αγοράς εργασίας.
Μάλιστα συζητείται το ποσό του επιδόματος να είναι αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας (προσεγγίζοντας τον μισθό του δικαιούχου όταν ήταν εργαζόμενος) και να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες και δεν βρίσκεται νέα θέση εργασίας, με κατώτατο όριο τα 400 ευρώ (που είναι το ύψος του επιδόματος σήμερα).
Υπενθυμίζεται πως το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.
«Στόχος μας είναι να δούμε πως μπορεί το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο αποτελεσματικό, με άλλα λόγια πως μπορεί να στηρίζει καλύτερα τους ανέργους δικαιούχους και να διευκολύνει την όποια επαγγελματική τους προοπτική», είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Στο Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται δύο άξονες που αφορούν στην ανεργία (σε συνδυασμό με τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης):
- η μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, που αποσκοπεί στη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας. Διασφαλίζει την ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, δίνει οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας και μειώνει τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Στόχος η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας (κόστος162.000 ευρώ).
- ο ανασχεδιασμός του χαρτοφυλακίου των ενεργών πολιτικών, καθώς και σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για άνεργους (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω ορισμένου χρόνου αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης), καθώς και ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης (479.000 ευρώ).
Διαβάστε επίσης
Αγορά εργασίας: Ποια μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο ανακοινώνονται σήμερα