Στους λόγους που είναι αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων και στα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει στη νέα γενιά των εργαζομένων και στην ελληνική οικονομία, χωρίς να θίγει τις υφιστάμενες συντάξεις, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον «Σκάι 100,3».
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, «με βάση την εμπειρία άλλων χωρών, οι αποδόσεις που έχουν σε βάθος χρόνου τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα είναι υψηλότερες από τα διανεμητικά, άρα μπορούν να δώσουν υψηλότερες συντάξεις» και τόνισε πως οι συντάξεις που θα καταβάλλονται µε βάση το υφιστάμενο σύστημα, δεν θα θιγούν καθόλου.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε ότι το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι δημόσιο και θα αποτελεί τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης και υπογράμμισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις, που θα ισχύσει από την 1/1/2022, απαντά στο μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη χρονική περίοδο υλοποίησης της μεταρρύθμισης, ο κ. Τσακλόγλου είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Ποτέ δεν σταματά ο χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι πολλές οι φορές που κατά το παρελθόν έχουμε κάνει αυτό σφάλμα».
Για το μείζον ζήτημα του δημογραφικού κινδύνου, που είναι υπαρκτός στα συνταξιοδοτικά συστήματα όλων των χωρών της ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε τα εξής: «Καθώς περνούν τα χρόνια, θα είναι σχετικά λιγότεροι οι εργαζόμενοι και όλο και περισσότερο οι συνταξιούχοι, που θα βασίζονται στις εισφορές των εργαζομένων για τις συντάξεις τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, το 2030 θα είμαστε η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρώπη. Εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης, το ασφαλιστικό σύστημα θα φτάσει σε σημείο που θα πρέπει ή να αυξήσουμε τις εισφορές, που είναι ήδη πολύ υψηλές, ή να μειωθούν οι συντάξεις και αυτό σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να το κάνουμε».
Περιγράφοντας τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε τα ακόλουθα: «Προτείνουμε το κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης να φύγει από το διανεμητικό σύστημα και να γίνει κεφαλαιοποιητικό. Δηλαδή, να δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί (ατομικοί κουμπαράδες) για κάθε νέο ασφαλισμένο που θα μπαίνει από την 1/1/2022 και μετά σε αυτό το σύστημα. Τα χρήματα που θα αποταμιεύονται σε αυτούς τους ατομικούς κουμπαράδες θα επενδύονται και σε βάθος χρόνου, όταν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί ο ασφαλισμένος, θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεων του, που έχουν γίνει σε όλα αυτά τα χρόνια».
«Το συνταξιοδοτικό είναι ένα ζήτημα κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας και θα ήθελα να γίνει ένας διάλογος νηφάλιος, με ανταλλαγή επιχειρημάτων και όχι με ανταλλαγές κραυγών, όπως έχουμε δει σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου.