EuroWorking Group: Η μέρα της «κρίσης» για συντάξεις και κοινωνικό μέρισμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
EuroWorking Group: Η μέρα της «κρίσης» για συντάξεις και κοινωνικό μέρισμα
Οι θεσμοί θεωρούν πως ενδεχόμενη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων το 2019 σε συνδυασμό με τα αντίμετρα οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Στο EuroWorking Group που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν θα κλειδώσουν μόνο τα ζητήματα των συντάξεων και των αντιμέτρων για το 2019, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με το φετινό κοινωνικό μέρισμα.

Οι θεσμοί θεωρούν πως ενδεχόμενη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων το 2019 σε συνδυασμό με τα αντίμετρα οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα υστερεί κατά 300 εκατ. ευρώ. Για να γεφυρώσει τη διαφορά η κυβέρνηση εξετάζει είτε να περικοπεί κατά 300 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019, είτε να προχωρήσει σε μικρότερη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και σε μικρότερο κοινωνικό μέρισμα το 2018.

Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι κατά 2 δισ. ευρώ μεγαλύτερο του στόχου και θα αγγίξει το 4,5% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή κάνει την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως η διανομή κοινωνικού μερίσματος είναι εφικτή και εφέτος. Αυτό που ωστόσο παραμένει υπό διαπραγμάτευση είναι το ποσό που θα διανεμηθεί.

Δεδομένου ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά και δεδομένου ότι βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου εφέτος είναι η τελευταία οικονομική χρήση που υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να μοιράσει ένα αρκετά μεγάλο μέρισμα.

Ο σχεδιασμός είναι να δοθούν περίπου 450 εκατ. ευρώ για κοινωνικό μέρισμα και αυτό διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές. Στη βάση αυτή είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι, αφού ο προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό διάθεσης αλλά και τον τελικό αριθμό της εκτίμησης των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα ανήλθε συνολικά σε 720 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Κυμαινόταν από 250 έως 1.350 ευρώ και αφορούσε σε περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider