Ποια προβλήματα ανακύπτουν με τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια προβλήματα ανακύπτουν με τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό
Πολλοί είναι οι φορολογούμενοι στους οποίους η εφορία αρνείται τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στο εξωτερικό. Οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν ως μοναδική διέξοδο την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πολλοί είναι οι φορολογούμενοι στους οποίους η εφορία αρνείται τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στο εξωτερικό. Οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν ως μοναδική διέξοδο την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό διότι η απόρριψη, ρητή ή σιωπηρή, από τη φορολογική διοίκηση του αιτήματος του φορολογουμένου για μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας, δεν προσβάλλεται με την ενδικοφανή προσφυγή, αλλά με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το αίτημα μεταφοράς φορολογικής κατοικίας αποβλέπει στην τακτοποίηση της κατάστασης του φορολογουμένου και δεν συνδέεται αναγκαίως με φορολογική του υποχρέωση και ως εκ τούτου επί της απόρριψης δύναται να ασκηθεί μόνο αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ.

Στη βάση αυτή οι εφορίες στις ρητές απορριπτικές τους αποφάσεις οφείλουν πλέον να ενημερώνουν το φορολογούμενο για τη δυνατότητα προσβολής της πράξης με αίτηση ακυρώσεως, ενώπιον του ΣτΕ, εντός 60 ημερών και όχι με ενδικοφανή προσφυγή.

Η φετινή προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων μετεγγραφής φορολογουμένων στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού είναι η 10η του μηνός Μαρτίου 2019. Στην συνέχεια, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ο ενδιαφερόμενος οφείλουν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, στη βάση των οποίων θα κριθεί η μετεγγραφή τους στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.

Πλέον δεν αρκεί το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας για τη μεταβολή, αλλά είναι απαραίτητη η προσκόμιση εγγράφων που αποδεικνύουν τον ακριβή χρόνο αναχώρησης και εγκατάστασης στο εξωτερικό. Πιο αναλυτικά, τα εν λόγω δικαιολογητικά περιλαμβάνουν:

  • Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει φορολογικός κάτοικος, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του κράτους.
  • Αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή, ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, που υπέβαλε στο άλλο κράτος ως φορολογικός κάτοικος του κράτους αυτού.
  • Βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή, με την οποία θα αποδεικνύεται η μόνιμη και σταθερή εγκατάσταση του προσώπου αυτού στο άλλο κράτος.

Επιπλέον των ανωτέρω δικαιολογητικών, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει κατά περίπτωση, δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τη συμπλήρωση τουλάχιστον 183 ημερών στην αλλοδαπή μέσα σε ορισμένο ημερολογιακό - φορολογικό έτος, και συγκεκριμένα για το προηγούμενο έτος από εκείνο εντός του οποίου γίνεται η αίτηση μεταβολής.

Τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να είναι, ενδεικτικά, έγγραφα περί ανάληψης μισθωτής εργασίας, έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας στην εν λόγω χώρα και υπαγωγής του στην ασφαλιστική νομοθεσία της χώρας αυτής, εγγραφής σε δημοτολόγιο της εν λόγω χώρας, μίσθωσης κατοικίας, εγγραφής ή παρακολούθησης σχολείων των παιδιών του στη χώρα αυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider