Απόσταση κυβέρνησης – θεσμών για κατώτατο μισθό και νόμο Κατσέλη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόσταση κυβέρνησης – θεσμών για κατώτατο μισθό και νόμο Κατσέλη
Oι θεσμοί ζητούν την εξαίρεση των στρατηγικών κακοπληρωτών από το νέο σύστημα κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει.

Αισθητή απόσταση φαίνεται πως χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς σε ζητήματα όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και ο κατώτατος μισθός, ενώ θέματα όπως η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις δεν έχουν ακόμη τεθεί προς εξέταση στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ολοκληρώνεται αύριο.

Στο θέμα του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη μετά τις 28 Φεβρουαρίου, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμα διαφορές, που θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν στο επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικά οι θεσμοί ζητούν την εξαίρεση των στρατηγικών κακοπληρωτών από το νέο σύστημα κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει. «Θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ερωτηθείς για τις διαφωνίες των θεσμών στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως και στην Πορτογαλία οι θεσμοί έλεγαν τα ίδια, αλλά οι Πορτογάλοι δεν τους άκουσαν «και είχαν δίκιο». «Πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές», είπε σχετικά.

Εξάλλου, από τις σημερινές διαπραγματεύσεις προέκυψε πως δεν έχει ακόμη εξεταστεί το ζήτημα της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

«Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα», ανάφερε σχετικά η ίδια κυβερνητική πηγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider