Οι θεσμοί έφυγαν το pressing παραμένει

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι θεσμοί έφυγαν το pressing παραμένει
Μπορεί δημοσίως οι θεσμοί να κράτησαν χαμηλούς τόνους, ωστόσο στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση έδειξαν πως ανησυχούν για την πορεία πολλών ζητημάτων και ζήτησαν άμεσες παρεμβάσεις.

Μπορεί δημοσίως οι θεσμοί να κράτησαν χαμηλούς τόνους για τα ευρήματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδος, ωστόσο στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση έδειξαν πως ανησυχούν για την πορεία πολλών ζητημάτων και ζήτησαν άμεσες παρεμβάσεις.

Και η λέξη άμεσες δεν είναι τυχαία. Δεδομένου ότι για να συμφωνήσει το Eurogroup στις 11 Μαρτίου τη μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα SMP-ANFA, αλλά και την ακύρωση του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα δάνεια του EFSF, θα πρέπει έως το EuroWorking Group του Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι 16 μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί από τη χώρα μας.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, από άλλο καθεστώς, ο διορισμός Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, η αποεπένδυση της ΔΕΗ από λιγνιτικές μονάδες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η δημιουργία κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η εισαγωγή κεντρικών δημοσίων συμβάσεων στην Υγεία, η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος δικαιοσύνης, η κατάρτιση στρατηγικής εξόδου για την πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες, ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης για περιβαλλοντικές υπηρεσίες, η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, η αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ και η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου, στην οποία θα αποτυπώνει την πρόοδο στα προαναφερόμενα προαπαιτούμενα. Αλλά δεν είναι η μόνη που θα εκδώσει έκθεση προόδου. Θα προηγηθεί η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας του ΔΝΤ στις 21 Φεβρουαρίου, η οποία θα κατατεθεί προς εξέταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Μαρτίου.

Και μπορεί η συγκεκριμένη έκθεση να μην κάνει αναφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο θα εστιάζει στα ρίσκα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.

Και από τη χθεσινή δήλωση συμπερασμάτων του προσωπικού του ΔΝΤ -μετά την ολοκλήρωση της αποστολής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης -προκύπτει πως ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και οι συνεργάτες τους βλέπουν αυξημένους κινδύνους.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως οι αρνητικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία έχουν γίνει πιο έντονοι, είτε αυτοί αφορούν σε πολιτικά ρίσκα είτε σε κινδύνους συσχετισμένους με τον οικονομικό κύκλο.

Δεν είναι τυχαίο πως το Ταμείο επισημαίνει πως θα απαιτηθεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ειδικά ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εστιάζει στη μείωση των φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και στην απελευθέρωση υπηρεσιών και προϊόντων.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και κέρδη επιχειρήσεων, χρηματοδοτώντας αυτή την παρέμβαση από τη μείωση του αφορολογήτου.

Αναφορικά με το θέμα του κατώτατου μισθού υποστηρίζει πως οι όποιες αυξήσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να μην χαθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ συγκαταλέγει στα ρίσκα και τους δημοσιονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από δικαστικές υποθέσεις σε εξέλιξη, αλλά και από τις τράπεζες , καθώς εκτιμά πως οι λύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα απαιτήσουν δημόσιο χρήμα για να παράξουν αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά το Ταμείο υποστηρίζει πως για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του νομικού πλαισίου αφερεγγύοτητας υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποδοτική χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών μηχανισμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider