Κανονικά συνεχίζει το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank), στηρίζοντας τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες. Αυτό ήταν το μήνυμα των στελεχών της ΕΤΕπ που συμμετείχαν σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών κατά το οποίο ανακοίνωσαν πως τα νέα προγράμματα θα είναι πιο στοχευμένα στη νεανική απασχόληση και στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Όπως σημείωσε ο κ. Ιώαννης Καλτσάς, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της ΕΤΕπ, η τράπεζα από το 1963 έως και σήμερα δεν σταμάτησε ποτέ την δραστηριότητα της στη χώρα μας, με εξαίρεση την επταετία της Χούντας. Ακόμη και το 2015 που επικρατούσε αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της χώρας στο Ευρώ η ΕΤΕπ έδωσε 1,5 δισ. πόσο που αυξήθηκε σε 1,6 δισ. το 2016 και στο ποσό – ρεκόρ των 2,1 δισ. το 2017. «Πέρσι καταφέραμε να δώσουμε 1,6 δισ. ευρώ που ήταν μια από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Καλτσάς.
Στοιχεία για την παροχή χρηματοδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έδωσε η κυρία Ειρήνη Μποτονάκη, Global Relation Manager για τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα της ΕΤΕπ. Όπως είπε, τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε παρέχει 2,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία με την μόχλευση φθάνουν τα 4,6 δισ. ευρώ. «Απ’ αυτά τα 2,3 δισ. ευρώ τα 2,1 δισ. έχουν ήδη πάει σε 2.251 επιχειρήσεις με 183.000 εργαζόμενους», πρόσθεσε η κυρία Μποτονάκη τονίζοντας την κοινωνική ανταποδοτικότητα του οργανισμού. «Στο νέο μας πρόγραμμα η χρηματοδότηση θα έχει πιο συγκεκριμένους στόχος όπως η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας αλλά και στη ανάδειξη των γυναικών στους χώρους εργασίας», σημείωσε τονίζοντας πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται ότι κάθε 1 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεων δημιουργεί 90 θέσεις εργασίας.
Λιάκος: Η χρηματοδότηση θα γίνει πιο δύσκολη και πιο ακριβή
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η ΕΤΕπ λέγοντας ότι η «δυνατότητα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία δεν είναι στο επίπεδο που θα επιθυμήσουμε. Η προσπάθεια μας σαν κυβέρνηση είναι σε συνεργασία με την ΕΙΒ και άλλους θεσμούς να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό».
Ο κ. Λιάκος σημείωσε ακόμη ότι η «χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια θα γίνει πιο δύσκολη και πιο ακριβή», καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να καλύπτουν κεφαλαιακά όχι μόνο τα μη εξυπηρετούμενα αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. «Υπ’ αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικές η συνεργασίες με τον ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF)», δήλωσε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να αλλάξει και η κουλτούρα στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση.
Ο κ. Χρήστος Πουρής, Financial Instruments Advisor της ΕΤΕπ αναφέρθηκε και στην τεχνική υποστήριξη και την τεχνογνωσία που παρέχει ο οργανισμός ειδικά στη δημιουργία κοινωνικών και αλληλέγγυων επιχειρήσεων. «Κάναμε μια ανάλυση της αγοράς και ειδαμε μεγάλες δυνατότητες στον συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε ο κ. Πουρής τονίζοντας ότι για να αναπτυχθεί η αλληλέγγυα οικονομία θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ο κ. Ιωάννης Τσακίρης, Head of Division for Business Development του European Investment Fund, αναφέρθηκε στα προγράμματα εγγυήσεων που παρέχει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο σημειώνοντας ότι με αυτές τις εγγυήσεις στόχος είναι να καλυπτούν τα κενά χρηματοδότησης της αγοράς. «Θέλουμε να βοηθάμε κλάδους που δύσκολα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες ή επενδυτές», σημείωσε.
Οι επενδυτές
Αναφερόμενοs στο Equifund που δημιουργήθηκε με κοινοτικά κονδύλια και ιδιωτικές συμμετοχές για επενδύσεις σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης πρόεδρος της EOS Capital Partners σημείωσε ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες δημιουργούνται νέες ομάδες διαχειριστών κεφαλαίων που με τη σειρά τους δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που μπορεί να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Ταμβακάκης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα οι συμφωνίες θα αυξηθούν, καθώς πολλές εταιρείες με δυναμική αναζητούν «λευκούς ιππότες», ενώ πολλές μικρομεσαίες εταιρείες θα συγχωνευθούν για να μπορέσουν να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης, εταίρος της BigPi Ventures αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που μπορού να συμβάλλουν στην ανάπτυξη οι νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις. «Οι startup αν στηθούν σωστά μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη για όλους. Μεταξύ άλλων ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία. Μας βοηθάνε να μην είμαστε μια μικρή επαρχία της Ευρώπης», τόνισε.