Φορολογικές Δηλώσεις 2019: Οι κωδικοί που οδηγούν σε μικρότερο φόρο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές Δηλώσεις 2019: Οι κωδικοί που οδηγούν σε μικρότερο φόρο
Και εφέτος οι φορολογούμενοι πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή για να αποφύγουν παγίδες φόρου, αλλά κυρίως για να μην οδηγηθούν από λάθη και παραλείψεις στην απώλεια ελαφρύνσεων που δικαιούνται.

Μέσα στις επόμενες 20 ημέρες αναμένεται να ανοίξει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018.

Και εφέτος οι φορολογούμενοι πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή για να αποφύγουν παγίδες φόρου, αλλά κυρίως για να μην οδηγηθούν από λάθη και παραλείψεις στην απώλεια ελαφρύνσεων που δικαιούνται. Για το λόγο αυτό πρέπει να επιδείξουν προσοχή στη συμπλήρωση κωδικών που οδηγούν στην έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, στην απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, σε μικρότερη προκαταβολή φόρου, σε αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις, αλλά και σε μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Το μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να πέσει στους εξής κωδικούς:

Κωδικοί 023-024. Οδηγούν σε αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις. Συμπληρώνονται από τους φορολογουμένους που εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδείξεων για τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ και συνεπώς έχουν τη μείωση φόρου, ακόμη κι αν δεν έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών.

Κωδικοί 049-050. Αφορούν στις δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα. Συμπληρώνοντας τους συγκεκριμένους κωδικούς, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες κερδίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Αρκεί να έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο ποσό δαπανών ανάλογα με το εισόδημά τους.

Κωδικοί 021-022. Αγρότες - επιχειρηματίες ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ κερδίζουν έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ, η οποία υπολογίζεται επί του φόρου του αγροτικού εισοδήματος.

Κωδικοί 787-788. Σχετίζονται με την κάλυψη τεκμηρίων, μέσω της λεγόμενης ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2018, δεν ξοδεύτηκαν έως τις 31/12/2017 και αναλώθηκαν εντός του 2018, μπορούν να καλύψουν την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων.

Κωδικοί 781-782. Εδώ δηλώνονται δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές χρηματικών ποσών, ποσά από πώληση ή πλειστηριασμό ακινήτων, κοινωνικό μέρισμα, κέρδη από λαχεία, προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων.

Κωδικοί 013-014. Συμπληρώνονται από συνταξιούχους 65 ετών και άνω, οι οποίοι κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

Κωδικοί 091- 095. Αφορούν στους φιλοξενούμενους. Συμπληρώνοντας του κωδικούς γλιτώνουν από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

Κωδικοί 001-002. Συμπληρώνονται από άτομα με αναπηρία από 67% και άνω τα οποία δικαιούνται μείωση φόρου 200 ευρώ.

Κωδικοί 125-126. Αφορούν στους φορολογούμενους με ανείσπρακτα ενοίκια. Ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν το 2018 απαλλάσσονται από τον φόρο εφόσον οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.

πινακας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider