«Χώρο» στην καινοτομία δημιουργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με το «innovation hub» που λειτουργεί ήδη από το καλοκαίρι και έχει στόχο να διευκολύνει τις εταιρείες που προσφέρουν ή σχεδιάζουν λύσεις Fintech στο πλαίσιο της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητάς της.
Ο Κόμβος Καινοτομίας απευθύνεται είτε σε startups που σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σε τομείς αρμοδιότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και έχουν δημιουργήσει σχετικό καινοτόμο προϊόν, είτε σε εταιρείες που εποπτεύονται ήδη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σχεδιάζουν να εφαρμόσουν καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία fintech.
Ο Κόμβος Καινοτομίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα Ιουνίου και τον Ιούλιο δέχθηκε το πρώτο αίτημα. Όπως επισημαίνει στο insider.gr η κ. Μαρί Μαρκοσιάν, Ελεγκτής και Συντονίστρια του κόμβου, οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας είναι πολλαπλοί: η θεσμοθέτηση ενός διαύλου επικοινωνίας με το ελληνικό οικοσύστημα Fintech που δραστηριοποιείται σε εφαρμογές που αφορούν στο εποπτικό πεδίο της Κεφαλαιαγοράς, όπως υπαγορεύει άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ / ESMA), η συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με σεβασμό στην προστασία του επενδυτή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, η διάχυση γνώσης και πληροφόρησης, καθώς και η διερεύνηση ενδεχόμενης ανάγκης υποβολής προτάσεων για νομοθετική πρωτοβουλία.
Τα πεδία της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που αφορούν τον κόμβο είναι το roboadvisory, οι αλγοριθμικές συναλλαγές, η συμμετοχική χρηματοδότηση, οι τεχνολογίες blockchain, τα clouds κ.α., υπό την προϋπόθεση να εμπίπτουν στην εποπτική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο στο website της ΕΚ, σύμφωνα με τις οδηγίες όπου περιγράφονται τα κριτήρια αποδοχής και επιλεξιμότητας, Αφού ολοκληρώσουν τη διαδικασία, οι αιτούντες λαμβάνουν μη δεσμευτική καθοδήγηση αναφορικά με ενδεχόμενες, κατά περίπτωση, περαιτέρω ενέργειές τους.
Ανάλογο κόμβο καινοτομίας έχει εγκαινιάσει και η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη εφαρμογών Fintech στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι κόμβοι των δύο εποπτικών αρχών βρίσκονται σε άμεση συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν προτάσεις και λύσεις που «αγγίζουν» ταυτόχρονα και τους τρεις τομείς της οικονομίας, καθώς αρκετές startups αναπτύσσουν λύσεις εφαρμόσιμες στην παροχή επενδυτικών, τραπεζικών ή ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Ο γόνιμος διάλογος «γεννά» ιδέες
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να καλλιεργηθεί ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών συμμετεχόντων στο ελληνικό οικοσύστημα Fintech και η διερεύνηση των ενδεδειγμένων συνεργειών και ενεργειών που θα συμβάλλουν σε ένα θεσμικό περιβάλλον που θα προάγει την ανάπτυξη της καινοτόμου τεχνολογίας με σεβασμό, πάντα, στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην προστασία των επενδυτών.
Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα, αποτελεί η Ομάδα Διαλόγου για τη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (FinTech Forum) που συστήθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας του κόμβου καινοτομίας και απαρτίζεται από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, εκπροσώπους «επιταχυντών» και «θερμοκοιτίδων» νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και φορείς διάχυσης πληροφόρησης επί των νέων τεχνολογιών.
«Θεωρούμε πολύ σημαντική την ευγενή αποδοχή όλων των μελών της Ομάδας Διαλόγου να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα. Η πρόοδος και η εξέλιξη δεν μπορούν επιτευχθούν αν δεν αντιληφθούμε ότι είμαστε όλοι συνοδοιπόροι σε μια κοινή προσπάθεια. Καθένας μας γνωρίζει που στέκεται στην “κλίμακα αφομοίωσης” νέων τεχνολογιών και, σίγουρα, κατανοεί ότι πρέπει να κινηθεί συντονισμένα και με γοργά βήματα προκειμένου να συνδράμει στη διαμόρφωση ενός ελληνικού τοπίου που θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της ελληνικής αγοράς, θα αποδυναμώσει το “braindrain” και θα επιτρέψει στη νέα γενιά να αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο και να δραστηριοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές με ελληνική «ταυτότητα». Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συνέργειες και συντονισμένες ενέργειες», υπογραμμίζει η κ. Μαρκοσιάν.