Ώριμες χαρακτήρισε πλέον ο Γιάννης Στουρνάρας τις συνθήκες, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας.
Συμμετέχοντας σε πάνελ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2019, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εξήγησε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αλλάξουν τα δεδομένα στα πρωτογενή πλεονάσματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους έχει μειωθεί πολύ και για πάρα πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ανάπτυξη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφού το χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ και αυτό μπορεί να γίνει με μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Ενώ έχουμε διεθνή επιβράδυνση, στην Ελλάδα έχουμε επιτάχυνση, με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο άνω του 2%», σημείωσε, ενώ σχολιάζοντας τη νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προβλέπει ανάπτυξη 1,8% για την Ελλάδα το 2019 και 2,3% το 2020, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε «οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν είναι απαισιόδοξες, αν και πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη έναντι των προβλέψεων του Ταμείου».
Το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια κάνει λάθη, παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως το Ταμείο υιοθετεί μια πολύ συντηρητική προσέγγιση, με την οποία «δεν συμφωνούμε».
Για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα για τους μελλοντικούς «χρησμούς» των οίκων αξιολόγησης αναφορικά με το πολυπόθητο investment grade, ο κ. Στουρνάρας προβλέπει αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα την επόμενη χρόνια ή και σε λίγους μήνες ακόμα.
Όταν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, θα αποτελέσουν επενδυτική ευκαιρία
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι στη συνάντηση της Πέμπτης «καταλήξαμε με τον Χρήστο Σταϊκούρα σε μια συνολική στρατηγική για τις τράπεζες». Υπάρχει σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων, αναγνώρισε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες.
«Ο Ηρακλής είναι ένα σωστό βήμα αλλά δεν αρκεί, καθώς καλύπτει το 40% των δανείων και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το υπόλοιπο 60%», εξήγησε για να επισημάνει πως «Πρώτα θα τελειώσει ο Ηρακλής και μετά θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο της ΤτΕ θα είναι το επόμενο, σε συνεννόηση πάντα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τους επόμενους μήνες θα ενοποιήσει τους κανόνες αφερεγγυότητας». Το 2020 περιμένουμε κινήσεις για την ενεργοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ, επανέλαβε.
Αν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια και την αναβαλλόμενη φορολογία, τότε θα έρθουν επενδυτές να τοποθετηθούν επιθετικά στις τράπεζες. «Θα είναι επενδυτική ευκαιρία», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, για να προσθέσει πως «όσο η αναβαλλόμενη φορολογία παραμένει στα ποσά που είναι, τόσο θα δημιουργεί προβλήματα στις τράπεζες».
«Οι τράπεζες έχουν κεφαλαία που είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν έχουν πρόβλημα κεφαλαίου, αλλά πρόβλημα κόκκινων δανείων και προβλέψεων», εξήγησε κατηγορηματικά ο διοικητής της ΤτΕ. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «έχουμε μείνει πίσω στις αναδιαρθρώσεις δανείων (curing)».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε θετική πρωτοβουλία τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών με τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σε σχόλιό του για τα δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας εξήγησε πως «η μείωση του πληθυσμού, θα αντιμετωπιστεί με μεταρρυθμίσεις».