Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Fed στο εύρος του 1,5%-1,75% μετά τις τρεις κατά σειρά μειώσεις για το 2019, καθησυχάζοντας παράλληλα τις αγορές στέλνοντας σήμα πως δεν θα βιαστεί να προβεί σε αυξήσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως η Fed παρά την αισιόδοξη εικόνα της οικονομίας θα είναι σε ετοιμότητα να απαντήσει αν υπάρξει έντονη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, ικανή να επιβαρύνει το οικονομικό outlook. O ισχυρός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως πρωταρχικός στόχος της Fed είναι να «πιάσει» το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή πολιτική της Fed τόνισε πως πλέον ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερες διορθώσεις από ότι στη δεκαετία του 1990 που ακολουθήθηκε μία πολιτική προσαρμογής στο μέσο του κύκλου. Τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι πολλά και σε αυτό στάθηκε και ο ίδιος λέγοντας πως αν χρειαστεί η Fed έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον ισολογισμό μέσω της αγοράς έντοκων γραμματίων για να συμπεριλάβει και βραχυπρόθεσμους τίτλους με κουπόνι.
Στο πεδίο της πολύμηνης εμπορικής διένεξης ΗΠΑ - Κίνας η Fed προέβει σε μία σημαντική αλλαγή του ανακοινωθέν της που γεννά σημαντικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα η Fed απέσυρε την αναφορά της σε «αβεβαιότητες» γύρω από το οικονομικό outlook, με τον Πάουελ να δηλώνει πως η αποκλιμάκωση της εμπορικής διένεξης θα ωφελήσει σημαντικά την οικονομία. Παρ΄ολα αυτά τα μέχρι στιγμής δεδομένα διαψεύδουν την ηρεμία του λόγου του Πάουελ με το χρόνο να μετράει αντίστροφα μέχρι την ενεργοποίηση των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ για κινεζικά αγαθάς αξίας 160 δισ. δολαρίων στις 15 Δεκεμβρίου.
Για τη σκιωδη αγορά repos και τη σημαντική ρευστότητα που παρέχει η Fed, ο Πάουελ δήλωσε πως η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη από ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου που καταγράφηκε ισχυρή έλλειψη ρευστότητας, κλυδωνίζοντας τις αγορές. Οι συνεχείς παρατάσεις της διενέργειας πράξεων repos και το άφθονο χρήμα (209 δισ. δολάρια από τα μέσα Σεπτεμβρίου) που διοχετεύει η Fed, παρότι η αγορά έχει σταθεροποιηθεί, προκαλεί έντονες ανησυχίες για το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης ρευστότητας στα τέλη του χρόνου. Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες στέκονται απέναντι από τον Πάουελ με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως τυχόν αλλαγές στους κανόνες των αποθεματικών θα ωφελήσουν πιθανώς τις τράπεζες αλλά θα αυξήσουν τον κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Στις προβλέψεις για την οικονομία, η Fed αναμένει:
- ανάπτυξη 2% το 2020 και 1,9% του 2021
- με την ανεργία να παραμένει σε χαμηλά 50 ετών στο 3,5% ως την επόμενη χρονιά αυξανόμενη κατά 0,1 στο 3,6% το 2021.