Morgan Stanley: Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αναβαθμίσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αναβαθμίσεις
Η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, προβλέπουν οι αναλυτές του οίκου, χαρακτηρίζοντας ως «θετική έκπληξη» την αναβάθμιση από τη Fitch.

Θετική εξέλιξη – αλλά και έκπληξη – χαρακτηρίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch η Morgan Stanley, σε 3σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Two Notches to Go».

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου, σε μια θετική έκπληξη, η Fitch αναβάθμισε σε ΒΒ την ελληνική οικονομία, όπερ σημαίνει πως απομένουν μόλις δύο κλίμακες για να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) η Ελλάδα.

Αποτιμώντας τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, η Morgan Stanley παρατηρεί τα εξής:

- η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους βελτιώνεται σταδιακά

- η ανάκαμψη της οικονομίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο momentum

Η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών, προβλέπουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αυτή είναι μια εξέλιξη που θα ωφελεί διαρκώς τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας.

«Οι αγορές θα παρακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους την πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», εκτιμά η Morgan Stanley.

Πότε θα «μιλήσουν» οι έτεροι οίκοι αξιολόγησης;

Αμέσως μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, οι αγορές στρέφονται, όπως είναι φυσικό, στην «ετυμηγορία» των επόμενων οίκων αξιολόγησης.

Νεότερα, ωστόσο, δεν αναμένονται πριν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. S&P και DBRS μπορεί να αξιολογούν την Ελλάδα κατά μια βαθμίδα χαμηλότερα από ότι η Fitch, ωστόσο δίνουν θετικό outlook στην αξιολόγησή τους για την ελληνική οικονομία, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα νέας αναβάθμισης.

Και οι δύο οίκοι αναμένεται να παρουσιάσουν τις εκθέσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στις 24 Απριλίου.

Η «ετυμηγορία» της Moody’s αναμένεται στις 8 Μαΐου, ενώ ο οίκος Fitch θα «μιλήσει» ξανά στα τέλη Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider