Υγεία: Τα εμβληματικά έργα που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υγεία: Τα εμβληματικά έργα που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα
Συνολικά, περισσότερα από 160 έργα εντάσσονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις τρεις Περιφέρειες της Β. Ελλάδας. Η EBRD συνχρηματοδότης στο νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη πρόκληση.

Μεγάλα έργα και υψηλούς στόχους περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την υγεία στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προτεραιοποίησης του τομέα κατά την τρέχουσα τετραετία. Ανακαινίσεις, εκσυγχρονισμός και κατασκευή νέων κτιρίων καθώς και εκσυγχρονισμός του νοσοκομειακού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνθέτουν ένα φιλόδοξο σχέδιο, που αναμένεται να αλλάξει το χάρτη της υγείας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συνολικά, περισσότερα από 160 έργα εντάσσονται στο σχέδιο για τις τρεις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας, εκ των οποίων έργα ύψους άνω των 90 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα υπόλοιπα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δωρεές κ.ά.. Ο σχεδιασμός αφορά σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας υγείας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 21 εμβληματικά έργα, από τα οποία τα δύο έχουν ήδη ολοκληρωθεί, τα 18 βρίσκονται σε εξέλιξη και το 1 υπό σχεδιασμό.

«Πιστεύω ότι μετά από τέσσερα χρόνια θα περπατάμε στη Θεσσαλονίκη και θα βλέπουμε ολοκληρωμένα τα έργα μας και στο χώρο της υγείας. Τα έργα αυτά θα γίνουν πράξη», δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη/Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τα έργα που αναδιαμορφώνουν το χάρτη

Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο»

Ανέγερση μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενός υπερσύγχρονου βιοκλιματικού, υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκροτήματος κτιρίων, όπου θα μεταστεγαστεί το νέο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες από την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη ασθενών τελικού σταδίου. Το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει επίσης Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Τομέα αποκατάστασης ασθενών, Μονάδα παρηγορητικής φροντίδας και χώρους φιλοξενίας συνοδών, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το νέο «Θεαγένειο» θα προσφέρει σύγχρονες συνθήκες εργασίας στους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ θα επιλύσει προβλήματα που εντοπίζονται στο υφιστάμενο «Θεαγένειο». Το νοσοκομείο, δυναμικότητας 425 κλινών, θα είναι το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των Βαλκανίων.

Τον Απρίλιο 2024 ολοκληρώθηκε η παραχώρηση 150 στρεμμάτων του πρώην Στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α’», ενώ προ ημερών ολοκληρώθηκε η έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή του έργου μέσω ΣΔΙΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider, το έργο, ύψους 350 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το ΠΔΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο 2031. Η υλοποίηση του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μέσω ΣΔΙΤ, αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση του νέου νοσοκομείου, με τη συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης να ανέρχεται σε τριάντα έτη.

Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ

Νέο Παιδιατρικό Nοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», κατασκευάζεται το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, πρότυπο δημόσιας νοσηλείας για παιδιά και εφήβους του Νομού Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, θα είναι το πρώτο αποκλειστικά παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθηνών και το μεγαλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ανατολικής Ευρώπης. Θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ενός ολοκληρωμένου συστήματος κλινικής υγειονομικής περίθαλψης για παιδιά, νέους και τις οικογένειές τους στη Βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο, ενώ θα λειτουργήσει και ως κεντρικός κόμβος για την παιδιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Το νοσοκομείο θα βρίσκεται στο Φίλυρο, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, και θα προσφέρει όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες, από επείγοντα περιστατικά και πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, μέχρι τμήματα Καρδιολογίας, Αιμοκάθαρσης και Ογκολογίας, καθώς και νεογνική και παιδιατρική εντατική φροντίδα. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτίριο, δίπλα στο νοσοκομείο, θα στεγάζεται το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, ενώ ένα τρίτο κτίριο θα στεγάζει πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας.

Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Αύγουστο 2023 και έχουν εκκινήσει οι εργασίες. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται τον Ιανουάριο 2027.

Κτίρια για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες στο «Παπανικολάου»

Ένα αυτόνομο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει ανέγερση ανεξάρτητου κτιρίου, συνολικής μικτής επιφάνειας 3.098,60 τ.μ., αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, εργαστήρια της Αιματολογικής Κλινικής καθώς και Ειδικής Νοσηλευτικής Μονάδας 11 κλινών – μονώσεων για εσωτερικούς ασθενείς. Παράλληλα, προβλέπεται αναδιάρθρωση του ισογείου του υφιστάμενου κτηρίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και την ημερήσια φροντίδα.

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και να προχωρήσει η έναρξη εργασιών για την κατασκευή της νέας κλινικής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 13.385.512 ευρώ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2026.

Αναδιαμόρφωση των ΤΕΠ στο «Ιπποκράτειο»

Παράλληλα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση των χώρων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επέκταση των χώρων T.Ε.Π. θα γίνει σε παρακείμενο χώρο που γειτνιάζει με τα υπάρχοντα Τ.Ε.Π. και το κτήριο Α του Νοσοκομείου, ενώ προβλέπονται επεμβάσεις και στον υπάρχοντα χώρο των Τ.Ε.Π. Σημειώνεται ότι το 2023 109.846 ασθενείς απευθύνθηκαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου.

Το έργο, με προϋπολογισμό 7.588.800 ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2025.

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Μονάδα βραχείας νοσηλείας για καρκινοπαθείς στο «Παπαγεωργίου»

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» υλοποιείται η κατασκευή της μονάδας βραχείας νοσηλείας ογκολογικών ασθενών, ένα έργο ύψους 3.014.850 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και δεν περιλαμβάνεται στα χαρακτηρισμένα ως «εμβληματικά» έργα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός, «θα δώσει αξιοπρέπεια στους ασθενείς και ακόμη περισσότερο κύρος σε αυτό το σπουδαίο και μεγάλο νοσοκομείο». Ειδικότερα, προβλέπεται διαμόρφωση νέας μονάδας βραχείας νοσηλείας ογκολογικών ασθενών (Μ.Β.Ν.Ο.Α.) της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας, με τη μορφή ισόγειας επέκτασης εμβαδού 1.008,49 τ.μ., η οποία θα μπορεί να στεγάσει μέχρι 36 θέσεις θεραπείας.

Η σύμβαση υπεγράφη την 1η Μαρτίου 2024 και το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2025.

Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με έδρα την πόλη της Κομοτηνής και δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κατασκευάζεται το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο θα λειτουργήσει ως κόμβος δευτεροβάθμιας δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, που θα υποστηρίζει και θα συνεργάζεται με ένα τοπικό δίκτυο κέντρων υγείας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το νοσοκομείο θα αντικαταστήσει το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», που ιδρύθηκε το 1937, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία στην Ελλάδα, που εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, αναμένεται να ακολουθήσει μία ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα ασθενών, εφαρμόζοντας καινοτομίες στον κλινικό σχεδιασμό και στην ιατρική τεχνολογία, που ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, σε επίπεδο παροχής υγειονομικής περίθαλψης και λειτουργίας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πρότυπου δημόσιου νοσοκομείου για τους κατοίκους του Νομού Ροδόπης, και όχι μόνο. Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Αύγουστο 2023 και έχουν εκκινήσει οι εργασίες. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο 2026.

Άλλα εμβληματικά έργα έχουν δρομολογηθεί στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, στα Γ.Ν. Γρεβενών, Διδυμότειχου, Ξάνθης, Καβάλας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Δράμας, Κομοτηνής και Καστοριάς καθώς και στα Κέντρα Υγείας Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Στελέχωση: Η μεγάλη πρόκληση

Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η στελέχωση των δομών, ένα διαχρονικό ζήτημα, το οποίο βέβαια αφορά σε ολόκληρη τη χώρα, με το υπουργείο Υγείας να προχωρά σε άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγαλύτερες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ενώ το Σεπτέμβριο του 2019 το προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που υπηρετούσε στα νοσοκομεία Κεντρικής Μακεδονίας ανερχόταν στους 13.106, τον Μάιο του 2024, το προσωπικό αυτό φτάνει στους 14.842. Δηλαδή, υπηρετούν 1.736 άνθρωποι περισσότεροι.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι ελλείψεις παραμένουν, καθώς 29 νοσοκομεία και 14 κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας λειτουργούν με προβλήματα σε προσωπικό και υποδομές. Με την ολοκλήρωση των νέων έργων οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν, με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια να περιλαμβάνουν τον κίνδυνο τμήματα να παραμείνουν κλειστά και υπερσύγχρονα μηχανήματα να «μαραζώσουν» αχρησιμοποίητα λόγω υποστελέχωσης. Πάντως, πηγές από το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνουν ότι, εκτός από τις μετακινήσεις προσωπικού που θα γίνουν από τις παλιές στις νέες δομές, γίνονται ήδη οι απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση των νέων και επεκτεινόμενων μονάδων. Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά στα έργα με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Πολιτείας για τη στελέχωσή τους σε μακροπρόθεσμη βάση.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Υπογραφή συμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider