Γιατί είναι σημαντική η επιτυχία του 15ετούς ομολόγου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί είναι σημαντική η επιτυχία του 15ετούς ομολόγου
Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου κρίνεται άκρως επιτυχημένη για πέντε λόγους.

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την έκδοση του 15ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου κρίνεται σημαντικό για μια σειρά από λόγους που ξεπερνούν τη συμβολική σημασία μιας «επιτυχημένης έκδοσης».

Ελάχιστα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην έκδοση ενός ομολόγου 15ετούς διάρκειας, συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους 18,8 δισ. ευρώ και με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,911%. Από την έκδοση το δημόσιο θα αντλήσει από τις αγορές ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Γιατί είναι σημαντική η έκδοση

Καλός οιωνός για όλα τα ελληνικά ομόλογα

Η επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου «πιστοποιήσει» την καλή εικόνα για το σύνολο των ελληνικών τίτλων. Και μπορεί το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κινηθούν ακόμη χαμηλότερα.

Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε πτώση έως το 1,135%, η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,328%, ενώ η απόδοση του 13ετούς ομολόγου λήξεως 2032 σημείωσε απόδοση έως 1,597%.

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Καθώς το επιτόκιο της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου «κλείδωσε» κάτω από 1,9%, αποδεικνύεται χαμηλότερο από το κόστος των δανείων του ΔΝΤ που θα αποπληρωθούν πρόωρα μέσα στο 2020.

Η Ελλάδα, άλλωστε, επιθυμεί να αποπληρώσει πρόωρα ομόλογα του ΔΝΤ που ωριμάζουν το 2020 και το 2021, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ περίπου. Υπενθυμίζεται εδώ πως στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 η κυβέρνηση αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με επιτόκιο περίπου 5%, μειώνοντας το συνολικό της χρέος προς το Ταμείο στα 5,5 δισ. ευρώ. Εάν με μια νέα πρόωρη αποπληρωμή, καλυφθούν 2 δισ. ευρώ, προσεχώς οι οφειλές της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν θα ξεπερνούν τα 3-3,5 δισ. ευρώ.

Η ποιότητα

Με το εύρος των προσφορών για το 15ετές ομόλογο να αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ, η Ελλάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή πλήθους επενδυτών στη διαδικασία της έκδοσης. Αυτό της παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξει τους πλέον ποιοτικούς αγοραστές από το σύνολο των συμμετεχόντων. Η στροφή στους ποιοτικούς αγοραστές εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας στις αγορές με τον τίτλο μιας «κανονικής χώρας» και όχι μιας χώρας που προτιμούν τα παραδοσιακά κερδοσκοπικά funds.

Εταιρικά ομόλογα

Η επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου αποτελεί ένα ακόμη «εγχειρίδιο» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να «δοκιμάσουν» τις διαθέσεις των αγορών. Οι περισσότερες επιτυχημένες εκδόσεις κρατικών ομολόγων δείχνουν τον δρόμο και αποτελούν παραδείγματα άξια λόγου για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ένα αναγκαίο εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού επιχειρείν. Το 15ετές ομόλογο στρώνει το χαλί στις ελληνικές εταιρείες να «τεστάρουν» τις ορέξεις των επενδυτών.

Το 15ετές ομόλογο ξεπερνάει το 2032

Το νέο ομόλογο λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2035 και ξεπερνάει το 2032. Το 2032 είναι έτος ορόσημο, καθώς τότε λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και οι Θεσμοί έχουν δεσμευθεί να επανεξετάσουν το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Άρα το 2035 είναι μια χρονιά κατά την οποία το ελληνικό χρέος δεν έχει ακόμα κριθεί βιώσιμο. Επομένως, η έκδοση ενός 15ετούς ομολόγου αποτελεί ένα «ηχηρό» μήνυμα προς τους επενδυτές και τους «λύκους των αγορών» πως η Ελλάδα είναι εδώ, επιστρέφει στην κανονικότητα, θέτει μακροπρόθεσμους στόχους και είναι ικανή να εξυπηρετήσει τους στόχους της και τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider