Στο σημερινό EuroWorking Group αναμένεται να γίνει μια εκτενής συζήτηση για τους τρόπους προφύλαξης της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις που θα κάνουν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης θα τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.
Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ παρεμβάσεων που είναι στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, ήτοι μέτρων που θα επιτρέψουν την απευθείας στήριξη κλάδων της οικονομίας, αλλά και επαγγελμάτων που πλήττονται ήδη ή θα πληγούν από τον κοροναϊό. Τουρισμός, εμπόριο και ναυτιλία είναι κάποιοι από τους συγκεκριμένους κλάδους.
Λιγότερη λιτότητα - Προσφυγικό
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν στέκεται μόνον στον κοροναϊό. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θέτει στην προμετωπίδα του αιτήματος για λιγότερη λιτότητα και το προσφυγικό. Από το 2016 η Ελλάδα είχε συμφωνήσει με την Ευρωζώνη να μην λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπάνες ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ ετησίως που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Όμως, αυτή η εξαίρεση των δαπανών που σχετίζονται με το προσφυγικό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος έμεινε στα χαρτιά. Ο λόγος ήταν ότι οι θεσμοί αναγνώρισαν περιορισμένες δαπάνες ως σχετιζόμενες με το μεταναστευτικό και άφησαν εκτός πλήθος εξόδων στα οποία επιδίδεται καθημερινά ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του προσφυγικού.
Είναι ενδεικτικό πως αντί να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ετησίως δαπάνες συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ, τελικά εξαιρούνταν λιγότερες από 200 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση θέλει το ζήτημα αυτό να ξεκαθαριστεί μία και δια παντός, ειδικά αυτή την περίοδο που οι σχετικές δαπάνες έχουν εκτοξευθεί. Και ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να θέσει το ζήτημα στους ομολόγους του.