Νομοθετικά κενά σε ότι αφορά το εργασιακό καθεστώς που ισχύει σε περιβάλλον «ανωτέρας βίας», έφερε στην επιφάνεια η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας.
Καθώς τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας κάλυψαν κάποια από τα ζητήματα που είχε θέσει η αγορά και εν αναμονή της σημερινής δημοσίευσης της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων, εργαζόμενοι και εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα προβλήματα.
Ευέλικτα ωράρια, σταδιακή προσέλευση στους χώρους εργασίας για την αποφυγή συνωστισμού, τηλεργασία και παροχή αδειών για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων είναι μερικά από τα νέα δεδομένα που έφερε στην ζωή χιλιάδων εργαζομένων η εμφάνιση του κοροναϊού.
Στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιείται σήμερα διευρυμένη σύσκεψη στην οποία μετέχουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις, υπό την προεδρεία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε μια προσπάθεια να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και να αναζητηθούν λύσεις.
Τα δύο κρίσιμα ζητήματα
Μείζον ζήτημα που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, παραμένει το πως θα επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που αναγκάζονται να αναστείλλουν την οικονομική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.
Αν θα υπάρξει δηλαδή επιδότηση των μισθών του προσωπικού των επιχειρήσεων αυτών, για το χρονικό διάστημα που θα είναι σε αναστολή λειτουργίας.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν «κλείσει» προσωρινά λόγω κοροναϊού.
Κρίσιμο είναι και το ζήτημα της γονικής άδειας, στην περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία και δεν υπάρχει κανείς να κρατήσει τα παιδιά, καθώς εργάζονται και οι δυο γονείς.