Πόουλ Τόμσεν: Οι ελληνικές τράπεζες αδύναμες να στηρίξουν την ανάκαμψη μετά την κρίση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόουλ Τόμσεν: Οι ελληνικές τράπεζες αδύναμες να στηρίξουν την ανάκαμψη μετά την κρίση
Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Δανός αξιωματούχους του ΔΝΤ τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν μπορούν να υπάρξουν εκτιμήσεις.

Στην αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να στηρίξουν την ελληνική οικονομία μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο Τόμσεν τόνισε πως η κρίση του κορονοϊού ενέσκηψε σε μια περίοδο που η Ελλάδα είχε ξεκινήσει να δράττει τους καρπούς της πολύχρονης προσαρμογής της και είχε αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική. Στη βάση αυτή ανέφερε πως η πανδημία θα αποτελέσει σημαντικό κτύπημα για την οικονομία της Ελλάδος, δεδομένων των επιπτώσεων σε τουρισμό, ναυτιλία και μεταφορές.

«Θα είναι ένα σημαντικό κτύπημα για την Ελλάδα, δεδομένων των επιπτώσεων σε τουρισμό, ναυτιλία και μεταφορές», είπε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ίδιος προσέθεσε πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχτεί η Ελλάδα έχει περιορισμένο χώρο, κυρίως λόγω των αδυναμιών του τραπεζικού τομέα, όπου το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη. «Οι τράπεζες θα έχουν δυσκολίες στο να στηρίξουν την ανάκαμψη», τόνισε ο Τόμσεν.

Δεν μπορούν να υπάρξουν εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Δανός αξιωματούχους του ΔΝΤ τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν μπορούν να υπάρξουν εκτιμήσεις.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το χρέος. Πολλά θα εξαρτηθούν από το χρόνο τους εγκλεισμού (lockdown)», είπε και προσέθεσε: «Εάν δεν έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πόσο θα χρειαστεί ο χειρισμός της πανδημίας και της διαχείρισης της κρίσης, είναι πρόωρο να μιλήσουμε για τις επιπλοκές και ειδικά για το χρέος».

Τέλος, αναφερόμενος ευρύτερα στην κατάσταση στην ευρωζώνη τόνισε πως η αρχιτεκτονική της ζώνης τους ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως το ΔΝΤ είναι υπέρ ενός ευρωομολόγου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider