Αναστέλλεται, με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, για την παροχή του επιδόματος των 600 ευρώ.
Το επίδομα θα δοθεί κανονικά στο τέλος του μήνα, χωρίς προϋποθέσεις για τους δικαιούχους του.
Για το θέμα με το voucher είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας του να καταργήσει τα «εξευτελιστικά προγράμματα ψευτοκατάρτισης»
Έπειτα από απανωτές καταγγελίες από επιστήμονες για το περιεχόμενο και το υλικό της τηλεκατάρτισης, σήμερα και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παραδέχτηκε πως υπήρχαν αστοχίες και ανακοίνωσε ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση των ΚΕΚ.
Όπως δήλωσε για το θέμα ο Γιάννης Βρούτσης «σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.
Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται», ανέφερε.
Αχτσιόγλου: Να ακυρωθεί το πρόγραμμα
Παρέμβαση για το θέμα έκανε νωρίτερα και η πρώην υπουργός Εργασίας και αρμόδια τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. «Δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν συζητάμε γενικά για την κατάρτιση ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά πως τη στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για να ενισχύσει απευθείας με 800 ευρώ τους αυτοαπασχολούμενους, επέλεξε να τους δώσει μόνο 600 ώστε να χαρίσει 80 εκ. σε κέντρα κατάρτισης.
Αυτούς τους πόρους μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για απευθείας ενίσχυση ακόμα και αν, προ κρίσης, είχαν δεσμευτεί για άλλους σκοπούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη και σε αυτό. Μάλιστα έχει στείλει σχετική επιστολή στις 18 Μαρτίου προς τον υπουργό Εργασίας και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου ξεκαθαρίζει ότι λόγω κορονοϊού οι πόροι μπορούν να ανακατευθυνθούν χωρίς καμία δέσμευση. Αναφέρει επίσης, στην ίδια επιστολή, ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων» τόνισε.
Ζήτησε μάλιστα την ακύρωση του προγράμματος και την άμεση ενίσχυση των επιστημόνων.