Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το βάρος του κορονοϊού, έκρουσε την Πέμπτη, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση – μέσω τηλεδιάσκεψης – του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
«Η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ύφεση σε καιρό ειρήνης», προειδοποίησε η Λαγκάρντ για να προσθέσει πως «η ταχύτητα και η κλίμακα της ανάκαμψης παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη».
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας ‘πάγωσαν’ την οικονομική δραστηριότητα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και διεθνώς», τόνισε.
Μάλιστα εκτίμησε ότι η ύφεση της Ευρωζώνης θα κινηθεί από 5% έως και 12% το 2020. Το ακριβές μέγεθος της ύφεσης, συνέχισε, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των μέτρων ανάσχεσης του ιού και από την επιτυχία των πολιτικών που υιοθετήθηκαν με στόχο τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Όσο τα περιοριστικά μέτρα θα αίρονται, τόσο θα επιστρέφει η ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, εκτίμησε η Λαγκάρντ.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα»
Η επικεφαλής της ΕΚΤ χαιρέτησε τα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, στη μάχη κατά της πανδημίας, τόνισε ωστόσο ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα» για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Χρειάζονται συνεχείς και φιλόδοξες προσπάθειες, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη μιας συντονισμένης δράσης, ώστε να θωρακιστεί η Ευρωζώνη απέναντι στους καθοδικούς κινδύνους και να μην υπονομευθεί η ανάκαμψη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
«Σε ό,τι αφορά την αποστολή της ΕΚΤ, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου μέσα σε αυτό το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας να θωρακιστεί η σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
«Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα συνεχιστεί μέχρις ότου το Εκτελεστικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει περάσει, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, ενώ συμπλήρωσε ότι θα διατηρηθούν και οι μηνιαίες αγορές του προγράμματος APP, με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ. Θα διατηρηθούν για όσο κριθεί απαραίτητο, τόνισε.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια ως εξής:
-Στο 0% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης
-Στο 0,25% το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης
-Στο -0,50% το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων
Χαλαρώνει τους όρους για τα TLTROS
Η ΕΚΤ προχωρά σε νέα διευκόλυνση για τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών, γνωστοποιώντας αφενός πως χαλαρώνει τους όρους στα δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας (TLTROs) και αφετέρου πως θέτει σε ισχύ ένα ακόμη μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο στο πρόγραμμα TLTRO III, από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, κατά 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.
Το νέο πρόγραμμα φέρει την ονομασία PELTROs και αποτελείται από επτά επιπλέον πράξεις αναχρηματοδότησης. Θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2020, με στόχο να λήξει την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021.
Έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ
Η ΕΚΤ δεν έκανε καμία αλλαγή στο έκτακτο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ (PEPP), ωστόσο δεσμεύεται πως είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει το μέγεθος ή τη σύσταση των αγορών κρατικών ομολόγων αν αυτό απαιτηθεί.