Αγεφύρωτες διαφορές στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων παραμένουν μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Η διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM που ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Δευτέρας δεν κατέληξε σε συμφωνία και έτσι οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 2 το μεσημέρι.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δοθούν νέες κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση. Στόχος είναι να υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός» μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εξερχόμενος στις 5 το πρωί των διαπραγματεύσεων ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως έχει συμφωνηθεί το 25% του συνόλου των δανειοληπτών, που είναι φτωχοί, να καλύπτονται αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας.
Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει κάποιου είδους προστασία και για ένα ακόμη 33% των δανειοληπτών- με τρόπο όμως που θα απομονώνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές- έτσι ώστε να προστατεύεται συνολικά το 58% του συνόλου των δανειοληπτών.
Εμπόδιο για να γίνει αυτό παραμένει η διαφορά στα εισοδηματικά κριτήρια εκείνων που θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς. Θέση των θεσμών είναι τα ανώτατα όρια προστασίας να είναι τα 21.000 ευρώ και η ελληνική πλευρά επιμένει σε όριο 30.000 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων να τεθεί και πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι θεσμοί ζητούν να πωλούνται σε funds δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων ανεξαρτήτως ύψους (από το πρώτο ευρώ), κάτι που η κυβέρνηση δεν δέχεται και θέλει να ισχύσει τουλάχιστον ότι συμφωνήθηκε στην Κύπρο όπου προς πώληση βγαίνουν μόνον μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Θα εξέταζε μάλιστα το σχετικό ύψος δανείων να μειωθεί στις 700.000 ευρώ.
Τέλος, σε σχέση με τα λοιπά ανοικτά προαπαιτούμενα, όπως οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τα εποπτικά καθήκοντα του ΤΧΣ κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως αυτά έχουν διευθετηθεί.
Θανάσης Κουκάκης