Τις πληγές της από τις σαρωτικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού επιχειρεί να επουλώσει το ταχύτερο δυνατό η ευρωπαϊκή οικονομία, την ώρα που η νέα αυξητική τάση των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναζωπυρώνει τους φόβους για την έλευση δεύτερου κύματος.
«Οι ελπίδες για μια ταχεία ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενισχύονται, καθώς αρχίζουν να ζεσταίνονται ξανά οι μηχανές της μεταποίησης, μετά την αδράνεια των προηγούμενων μηνών», γράφει το Bloomberg, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως δεν θα αργήσει η ευρωπαϊκή οικονομία να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, παρά το σφοδρό – και πρωτοφανές – πλήγμα που δέχθηκε.
«Ξυπνάει» η βιομηχανική παραγωγή
«Φωτεινό» παράδειγμα η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας – της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη – η οποία «έτρεξε» με ρυθμό 8,9% τον Ιούνιο. Παρόμοιες οι τάσεις που καταγράφηκαν και στη βιομηχανική παραγωγή σε Γαλλία και Ισπανία.
«Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η Ευρωζώνη βγαίνει ταχύτερα του αναμενομένου από τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της», επισημαίνει μεγάλη μερίδα αναλυτών.
Διαβάστε επίσης:
Πέραν της βιομηχανικής παραγωγής, θετικά είναι τα σινιάλα που έρχονται και από το μέτωπο των λιανεμπορίου, με τις πωλήσεις να «τσιμπούν» ολοένα και περισσότερο, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να αφήσουν πίσω τους τις «μαύρες» μέρες της καραντίνας και των λουκέτων.
«Οι καταναλωτές, βέβαια, παραμένουν συντηρητικοί καθώς φοβούνται νέα έξαρση της πανδημίας. Το λιανεμπόριο θέλει το χρόνο του», σχολιάζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley Jacob Nell, Markus Guetschow και Joao Almeida.
«Παίρνει μπρος» και ο κλάδος των υπηρεσιών
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της HIS Markit, ο κλάδος των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα δύο ετών, τον μήνα Ιούλιο, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε «στη δράση».
«Τα στοιχεία που έρχονται από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, για τον κλάδο των υπηρεσιών, είναι ενθαρρυντικά», αναγνωρίζει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
«Το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα μας δείξει την ισχύ της ανάκαμψης και επί της ουσίας πόσο βιώσιμη είναι ή όχι», έχει από καιρό προειδοποιήσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.
Πρόσφατη άλλωστε δημοσκόπηση του Reuters κάνει λόγο για ανάκαμψη 8,1% της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
«Ο φόβος παραμένει»
«Η Ευρωζώνη τα πάει πράγματι καλύτερα, ωστόσο ο φόβος παραμένει», παραδέχονται από την πλευρά τους οι αναλυτές της ING. Όπως επισημαίνουν σε πρόσφατη έκθεσή τους, μετά την ιστορική ύφεση 12,1% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, πλέον τα οικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης βελτιώνονται.
«Πλέον μπορούμε να πούμε ότι τα χειρότερα για την Ευρωζώνη έχουν περάσει», εκτιμούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, διατηρώντας ωστόσο την πρόβλεψή τους για ύφεση 8% της Ευρωζώνης για το σύνολο του 2020. Για το 2021, αναμένουν ανάκαμψη με ρυθμό 4,8%.
«Καλπάζει» το ευρώ
Την ίδια ώρα, το ενιαίο νόμισμα έχει επιδοθεί σε ράλι, μετρώντας κέρδη 10% έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Μάιο, ενώ διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα δύο ετών, έχοντας διασπάσει ανοδικά τα 1,18 δολάρια.
Ισχυρό καύσιμο έλαβε το ευρώ ιδιαίτερα από τα τέλη Ιουλίου και μετά, όταν η συμφωνία των Ευρωπαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
«Η ισχυροποίηση του ευρώ αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα trends του εφετινού καλοκαιριού», σημειώνουν οι αναλυτές της ING.
«Η άνοδος του ευρώ πρέπει να ανησυχεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τα στελέχη της ΕΚΤ;», διερωτώνται οι ίδιοι και απαντούν: «Την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες δίνουν μάχη για να βγουν από το τούνελ της ύφεσης, η ισχυροποίηση του ευρώ μπορεί να πλήξει την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Ιδίως τώρα που οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς είναι ήδη λαβωμένοι από το ξέσπασμα της πανδημίας… ».
Σύμφωνα με την ING, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη δεν μπορούν να αγνοήσουν τη συνεχιζόμενη ισχυροποίηση του ευρώ. Εάν αυτή συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να ενισχύσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων (PEPP) – είτε αυξάνοντας το μέγεθός του, είτε επεκτείνοντας τη διάρκειά του. Ωστόσο, όποιες αποφάσεις κι αν ληφθούν, θα είναι αλληλένδετες με την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προσεχώς.
«Παρά τις ανησυχίες και την πληθώρα των προκλήσεων, δεν θεωρούμε πιθανό πως η ισχυροποίηση του ευρώ θα υπονομεύσει τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας», συμπεραίνουν, τελικώς, οι αναλυτές της ING.