Εξαιρετικά σημαντικά χαρακτήρισε τα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ο πρόεδρος του Euro Working Group, Tuomas Saarenheimo, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του πως θα επιτευχθεί συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Saarenheimo χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια ειδική περίπτωση, καθώς έχει κουραστεί τα τελευταία χρόνια να καλύψει τις δημοσιονομικές προκλήσεις. Ωστόσο, συνέχισε ο ίδιος, τα κεφάλαια που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολλά και σημαντικά.
«Όλοι συμφωνούμε πως η ΕΕ ήταν πολύ γρήγορη στην ανταπόκρισή της στην πανδημία, όλοι, ατομικά και συλλογικά, άδραξαν την ευκαιρία να δράσουν», σημείωσε, μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει πως τη δεδομένη στιγμή το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το κύριο όχημα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αναφερόμενος στους στόχους του Ταμείου, στάθηκε στους εξής:
-Πράσινη ανάπτυξη
-Στήριξη παραγωγικότητας
-Προσέλκυση επενδύσεων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Euro Working Group, πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική εγρήγορση ώστε να ανακάμψουν οι χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.
«Να σεβαστούμε τις εθνικές διαδικασίες»
«Όλοι πρέπει να σεβαστούμε τις εθνικές διαδικασίες και να επιτρέψουμε και λίγο χώρο για αυτοσχεδιασμό», ανέφερε στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας πως εξ ορισμού είναι δύσκολες οι δημοσιονομικές αλλαγές, διαφορετικά θα είχαν ήδη συμβεί.
«Με καλή θέληση και συνεργασία πρέπει να πορευτούμε όλοι», τόνισε ο κ. Saarenheimo, για να επισημάνει πως σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, «δεν πρέπει να αποτύχουμε».
«Πολύ νωρίς να ορίσουμε το πλαίσιο ευελιξίας του Ταμείου Ανάκαμψης»
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του ΕuroWorking Group χαρακτήρισε εξαιρετικά πρώιμη κάθε προσπάθεια ορισμού του πλαισίου ευελιξίας του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθήθηκαν στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια. «Η κατάσταση είναι διαφορετική σήμερα, καθώς υπάρχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες ανά χώρα», σημείωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα υπάρχουν μέτρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα γίνουν αποδεκτά, ωστόσο «δεν θα αποτελούν μέρος της πεπατημένης της ΕΕ, όπως την γνωρίζαμε».
Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα «πείραμα» διαχείρισης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε.