Συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και για το δ' τρίμηνο του έτους «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επiσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη, στη συνέντευξη Τύπου.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ φρόντισε να δώσει σήμα προς τις αγορές αλλά και ευρύτερα προς την ΕΕ, λέγοντας πως το πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), στο οποίο υπήρξε δεύτερη κατά σειρά αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,85 τρισ. ευρώ, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί πλήρως, ενώ τα όριο του όπως τόνισε θα επανεξαστεί εκ νέου εάν χρειαστεί.
Στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7,3% το 2020 από 8% που εκτιμούσε τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, αναμένει ανάπτυξη 3,9% το 2021 έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη 5%, και 4,2% το 2022 έναντι 3,2% το Σεπτέμβριο. Η Ευρωζώνη σύμφωνα με την ΕΚΤ θα ρίξει ρυθμούς το 2023 στο 2,1%.
Η ίδια επεσήμανε πως οι κίνδυνοι είναι λιγότερο έντονοι για την Ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό να παραμείνει αρνητικός έως τις αρχές του 2021. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,4% το 2023. Αυτό συγκρίνεται με έναν μεσοπρόθεσμο, συμμετρικό στόχο του 2%. Έτσι πιθανώς να χρειαστεί μια μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση μέσω του προγράμματος APP (αγορά στοιχείων ενεργητικού) ή θα χρειαστεί περισσότερη δημοσιονομική χαλάρωση, ή και τα δύο.
Με τον κίνδυνο μιας ανατίμησης του ευρώ να παραμένει, η Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να επισημάνει πως «το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, ωστόσο δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας».
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια ως εξής:
-στο 0,00% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης
-στο 0,25% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης
-στο -0,50% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων