«Μάχη» με τον χρόνο και ορίζοντα την 31η Μαρτίου 2021, ξεκινά για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μάχη» με τον χρόνο και ορίζοντα την 31η Μαρτίου 2021, ξεκινά για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο
Κοινή ομάδα εργασίας θα παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση την πρόοδο του έργου για την εφαρμογή του νόμου. Πρώτη σύσκεψη την προσεχή Δευτέρα. Τι συζητήθηκε χθες στη διευρυμένη τηλεδιάσκεψη. Νέο «ραντεβού» Σταϊκούρα – τραπεζιτών σήμερα για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου.

της Νένας Μαλλιάρα

«Μάχη» με τον χρόνο προκειμένου ο νέος πτωχευτικός νόμος να μπορέσει, με το πλέον ιδανικό σενάριο, να εφαρμοστεί στην πράξη από την 1 η Απριλίου 2021 έναντι της 1 ης Ιανουαρίου, δίνει η κυβέρνηση. Η τελευταία προωθεί τις διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου, υπό το βάρος της περαιτέρω διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους εξαιτίας της πανδημικής κρίσης και σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει σήμερα σύσκεψη (τηλεδιάσκεψη) με τους τραπεζίτες για τα θέματα διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου.

Η πρόοδος στις διαδικασίες εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου θα παρακολουθείται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, με συμμέτοχους στον αγώνα δρόμου για την υλοποίηση του εξαιρετικά πολύπλοκου έργου, τις τράπεζες, τις εταιρείες διαχείρισης, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με συντονιστική ομάδα, ομάδα διοίκησης έργου και ομάδες υλοποίησης, προκειμένου να «τρέξουν» όλα τα απαιτούμενα (νομοθετικά και υλικοτεχνικά) για την εφαρμογή του νόμου. Επικεφαλής του έργου ορίστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη εβδομαδιαία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου όπου αναμένεται να συζητηθεί η δομή οργάνωσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Στη χθεσινή σύσκεψη κατέστη σαφής η πίεση του χρόνου που ασκείται από τους Θεσμούς για την εφαρμογή του νόμου, με την κυβέρνηση να θέλει να παρουσιάσει αποτελέσματα στην πράξη πριν την αξιολόγηση του Απριλίου – Μαΐου 2021. Εφόσον μέχρι τότε, οι Θεσμοί έχουν απτά δείγματα για το ότι ο νόμος παίρνει σάρκα και οστά, θα είναι πιο εύκολο να ζητηθεί από την κυβέρνηση και να δοθεί μία μικρή παράταση για την έναρξη εφαρμογής του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου αποτέλεσε καθοριστική παράμετρο για την θετική όγδοη αξιολόγηση της χώρας.

Ωστόσο, στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, η Κομισιόν επισήμανε ότι το κρίσιμο είναι η εφαρμογή του νόμου.

Όπως επισημάνθηκε, πάντως, από τις τράπεζες και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, οι προβλέψεις για τον χρόνο έναρξης εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού είναι «κόντρα» στις επιδιώξεις για ετοιμότητα στο τέλος Μαρτίου 2021, αφού και η PWC – σύμβουλος της κυβέρνησης για το έργο – έχει εκτιμήσει ως χρόνο έναρξης εφαρμογής του νόμου τον Οκτώβριο του 2021.

Ο «άθλος» μέχρι την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού

Η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού περνάει μέσα από μια σειρά – 53 τον αριθμό – υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες πρέπει να εξειδικεύσουν διατάξεις του νόμου, καθώς και μέσα από το «στήσιμο» όλης της υποδομής που θα υποστηρίξει από την υποβολή των αιτήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών μέχρι την πτώχευση, χωρίς καν να υπολογίζεται και το άλλο μεγάλο project, αυτό της σύστασης του φορέα που θα αποκτά την πρώτη κατοικία των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν.

Το πρωταρχικό και πλέον ουσιαστικό για να εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι να στηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων και ο αλγόριθμος με τον οποίο θα κρίνονται οι ρυθμίσεις των δανείων ή η πτώχευση των οφειλετών. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο, αφού η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα πρέπει να έχει μηχανισμούς που θα μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα τόσο για φυσικά πρόσωπα, όσο και για επιχειρήσεις, και μάλιστα μικρομεσαίες και μεγάλες. Το ζητούμενο αυτό καθιστά ανεπαρκείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν δουλέψει μέχρι σήμερα (π.χ. η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι φτιαγμένη για να καλύπτει μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ο.κ.).

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης επανέλαβαν χθες στον Υπουργό Οικονομικών ότι θα συνδράμουν στην προσπάθεια δημιουργίας της πλατφόρμας για την εφαρμογή του νόμου (σύμφωνα με τις πληροφορίες, η PWC έχει αναθέσει 14 υπο – έργα στις τράπεζες). Σημειώνεται ότι εφόσον στηθεί η πλατφόρμα, οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν σε αυτήν τα συστήματά τους.

Το πολύπλοκο έργο για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και όπως αναμένεται, η πρόοδός του θα γίνεται με παράλληλα βήματα τόσο σε νομοθετικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο (δηλ. μαζί με την έκδοση ΚΥΑ που θα εξειδικεύει συγκεκριμένη διάταξη του νόμου, θα «τρέχει» παράλληλα η προετοιμασία της λειτουργικής εφαρμογής της, χωρίς να αναμένεται πρώτα η ΚΥΑ για να ξεκινήσει ύστερα η προετοιμασία για την υλοποίησή της).

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider