Χωρίς εκπλήξεις οι αξιολογήσεις της Ελλάδας το 2021, εν αναμονή της ευρωπαϊκής στήριξης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χωρίς εκπλήξεις οι αξιολογήσεις της Ελλάδας το 2021, εν αναμονή της ευρωπαϊκής στήριξης
Πρώτο «ραντεβού» της Ελλάδας με τον οίκο αξιολόγησης Fitch στις 22 Ιανουαρίου. Που θα κριθεί η «μάχη» για επιστροφή στο investment grade.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αναμένεται να κινηθούν οι οίκοι αξιολόγησης σε ότι αφορά τα rating actions της Ελλάδας το 2021, διατηρώντας, μία στάση αναμονής όσο η οικονομία παραμένει στον «πάγο» εξαιτίας της πανδημίας, με τον αντίκτυπό της να παραμένει άγνωστος.

Αρχή λοιπόν, για το νέο έτος κάνει στις 22 Ιανουαρίου ο οίκος Fitch, που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να διατηρήσει την ελληνική οικονομία δύο «σκαλοπάτια» μακριά από το investment grade, στο «BB», όπως εκτιμούν αναλυτές της Bank of America. Ωστόσο, μία μεταβολή του outlook, από σταθερό σε θετικό θα αποτελέσει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά καθώς η Ελλάδα αναμένει την εισροή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ. Εξάλλου, όλοι οι ξένοι οίκοι έχουν καταστήσει σαφές πως η αποτελεσματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία υλοποίησης δράσεων προστιθέμενης αξίας για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι για την ώρα, η Bank of America, αναμένει διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και από τους τέσσερους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Moody's «Ba3»,  Standard & Poor's «BB-», Fitch «BB», DBRS «BB low»), καθώς οι τρεις εκ των τεσσάρων έχουν περάσει ένα τμήμα των θετικών εξελίξεων στα ratings του 2020, κόντρα στη γενικότερη τάση. Ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον έγκειται στις κατευθυντήριες γραμμές και στα «καμπανάκια» που θα χτυπήσουν οι ξένοι οίκοι στα κρίσιμα ζητήματα που δεν είναι άλλα από το υψηλό δημόσιο χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων/επενδύσεων.

insider

Να υπενθυμίσουμε πως το νήμα από τη Fitch, θα πιάσει στις 19 Μαρτίου η DBRS, με τη Standard & Poor's να ακολουθεί στις 23 Απριλίου και τη Moody's να ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο στις 21 Μαΐου. Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας ξεκινά στις 16 Ιουλίου με τη Fitch, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει το στίγμα της η DBRS και στις 22 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου η S&P και η Moody’s αντίστοιχα.

insider

Οι επικεφαλής αναλυτές της BofA για τα επιτόκια, Erjon Satko και Ronald Man αναφέρουν πως παρά την πανδημία και την αύξηση των δεικτών χρέους των χωρών της Ευρώπης κατά περισσότερο από 15% το 2020, με συνέχιση της ανοδικής κίνησης το 2021 και το 2022, καταγράφεται μια συνεχής ανατίμηση του πιστωτικού κινδύνου τόσο από τις αγορές όσο και από τους οίκους. Όπως επισημαίνουν, οι συνολικές αξιολογήσεις το 2020 «έγειραν» προς το σκέλος των υποβαθμίσεων κατά μία βαθμίδα.

Έτσι για το 2021 οι καταλύτες που θα κρίνουν την πορεία των αξιολογήσεων είναι:

  • η ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης
  • η ικανότητα των κρατών μελών να περιορίσουν τον υψηλό όγκο των δημόσιων χρεών και
  • η επιτυχής εφαρμογή του επενδυτικού πλάνου μέσω των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την άλλη, οι αναλυτές της BofA εντοπίζουν κινδύνους ευρύτερα στον τραπεζικό κλάδο, με μεγάλο «αγκάθι» τη συσσώρευση κόκκινων δανείων και την ενδεχόμενη μεταφορά των υποχρεώσεων στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Εάν ωστόσο η ΕΚΤ και η ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των υπόλοιπων εργαλείων καταφέρουν να διατηρήσουν τη διάθεση των επενδυτών προς την κατεύθυνση της ανάληψης ρίσκου, τότε οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν ένα συνολικό ουδέτερο outlook στις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης το 2021.

Σύμφωνα με τη BofA, πλησίον των υποβαθμίσεων βρίσκονται η Ισπανία και κάποιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Σλοβακία και η Γαλλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider