Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατική εγγυοδοσία/επιδότηση που θα εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το σήμα SOS που εκπέμπει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής Οικονομίας, οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, σε ομπρέλα προστασίας μέχρι τον Ιούνιο, με μια πρώτη, άμεση φάση στήριξης 2 – 3 μηνών, με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου. Θα πρόκειται για στήριξη με παροχή κρατικής επιδότησης επιτοκίου, η οποία, ιδανικά, θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου ή διαφορετικά από την 1η Φεβρουαρίου και για το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου.
Η φάση της εγγύησης επιτοκίου σχεδιάζεται να αποτελέσει «σκαλοπάτι» για τη μετάβαση στη «Γέφυρα 2» για την επιδότηση των δόσεων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Απρίλιο. Πρόκειται για το πρόγραμμα που η κυβέρνηση σχεδιάζει στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα» με το οποίο παρέχεται κρατική επιδότηση στις δόσεις στεγαστικών δανείων (για την ακρίβεια, δανείων συνδεδεμένων μέσω προσημείωσης ή υποθήκης με την πρώτη κατοικία) δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Το «Γέφυρα 2», προσανατολισμένο στα επιχειρηματικά δάνεια, έχει τύχει, καταρχήν, ευνοϊκής αποδοχής από τους Θεσμούς.
Ωστόσο, όπως διαφαίνεται από τις αρχικές συζητήσεις με τους Θεσμούς την εβδομάδα αυτή και ενόψει της επόμενης καθοριστικής εβδομάδας διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο, η ιδέα για μια «νέα Γέφυρα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Οι Θεσμοί δεν αποδέχονται ένα πρόγραμμα της διάρκειας του προγράμματος «Γέφυρα» που συνδέθηκε με την προστασία της πρώτης κατοικίας (υπενθυμίζεται ότι προβλέπει κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης κατά 90%, 80% και 70%, φθίνουσα μέχρι 70%, 60% και 30% αντίστοιχα, για διάρκεια τριών τριμήνων) και, μάλιστα, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και για το μέτρο της κρατικής επιδότησης των δόσεων.
Αντ΄ αυτού, οι Θεσμοί τάσσονται υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων μέσω κρατικής επιδότησης επιτοκίου. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες από τις τράπεζες αναφέρουν στο insider.gr ως πιθανό ένα σχήμα προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρι τον Ιούνιο, με επιδότηση επιτοκίου στο 80%, το οποίο, μάλιστα, θα περιγράφεται ως πρόγραμμα εγγυοδοσίας, χωρίς αναφορά στη λέξη «γέφυρα».
Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για την παροχή προστασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα είναι εύκολη, παρά το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης και των lockdown.
Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι το μεγάλο ζήτημα για τους μήνες που ακολουθούν είναι πώς θα διασφαλιστεί η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, καθώς θα ξανανοίγει η οικονομία. Και χρειάζεται συγκροτημένη προσπάθεια για να μην υπάρξουν μακροπρόθεσμα βιώσιμες επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο «αιφνίδιου θανάτου» επειδή θα βρεθούν ξαφνικά απέναντι στην ανάγκη κάλυψης πλήθους άμεσων πληρωμών.
Οι πιο ευάλωτες είναι περίπου 600.000 επιχειρήσεις, ατομικές, μικρές και μεσαίες. Ειδικότερα, εννιά στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν κάτω από 4 άτομα και οχτώ στις δέκα έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 150.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θεωρούν ότι για όλο το α΄ εξάμηνο του 2021 πρέπει να υπάρξει «γέφυρα σωτηρίας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Την επείγουσα ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με παρέμβασή του προς την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε προχθές και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ζητώντας επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για όλο το 2021 και προτείνοντας οκτώ μέτρα για την στήριξη των συνεπών δανειοληπτών.