Σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 4ου κύκλου, δηλαδή σε πάνω από 575.000 αιτήσεις, κινείται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νούμερο 5, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την οποία λήγει επισήμως σήμερα. Η πολύ μεγάλη αυτή συμμετοχή στο σχήμα που θα μοιράσει 1,5 δισ ευρώ επιδοτήσεων και δανείων (σε αναλογία 50/50) έχει και μία επιπλέον σημασία για την οικονομία, δεδομένης της επέκτασης για 3 μήνες (δηλαδή έως και τον Ιούνιο του 2021), της υποχρέωσης διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Η πιθανότητα παράτασης (την οποία ζητούν εκπρόσωποι συγκεκριμένων κλάδων, όπως οι ασφαλιστές που έχουν αντικειμενικό πρόβλημα υποβολής στοιχείων), εξετάστηκε όλες τις προηγούμενες μέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Και τούτο καθώς κάθε κίνηση έχει τις επιπτώσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται μία παράταση λίγων ημερών, έως την Τρίτη. Και τούτο αφού κάθε παράταση συνεπάγεται αυτόματα καθυστέρηση στην πληρωμή όσων έχουν υποβάλει αιτήσεις, επισημαίνουν αρμόδιες πήγες. Δίνοντας έμφαση στο ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον που καλύπτει αυτή τη στιγμή το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου.
Από την άλλη πλευρά, εξηγούν οι ίδιες πηγές, πως είναι λογικά τα αιτήματα όσων ζητούν κάποια διευκόλυνση χρόνου. Επισημαίνουν πάντως πως και όσοι δεν καταφέρουν να υποβάλλουν αίτημα θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία: καθώς οι Επιστρεπτέες Νούμερο 4, 5 και 6 (σ.σ. η τελευταία θα ενεργοποιηθεί το Μάρτιο) είναι συνδεδεμένες, όποια εταιρεία ή επιχειρηματίας δεν καταφέρει ή δεν θελήσει να υποβάλει τώρα αίτηση, θα μπορεί να λάβει το πλήρες ποσό στην καταβολή του Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστρεπτέα Νούμερο 5 θα μοιράσει στις εταιρείες και στους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει αίτημα συμμετοχής 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό - όπως επισημαίνουν αρμόδιες πήγες - προς το παρόν δεν εκτιμάται ότι θα αλλάξει παρά το ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον.
Το ελάχιστο ποσό καταβολής είναι 1.000 ευρώ. Πέραν του ποσού αυτού θα υπάρχει συμψηφισμός με την καταβολή του τέταρτου κύκλου.
Σε αυτό το 5ο κύκλο Επιστρεπτέας η πρώτη αίτηση που τώρα γίνεται είναι απλά εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα https://www.aade.gr/mybusinesssupport. Θα πρέπει να ακολουθήσει ο υπολογισμός του αλγόριθμου κατανομής των 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται και να εκδοθεί η σχετική απόφαση. Θα οδηγήσει στον 2ο κύκλο αιτημάτων χορήγησης που θα συνοδεύεται με σταδιακή καταβολή των χρημάτων.
Στόχος του ΥΠΟΙΚ παραμένει να γίνουν όλες σχεδόν οι πληρωμές μέσα στον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.