Η κα Λαγκάρντ χθες στην παρουσίαση που έκανε μετά το ΔΣ της ΕΚΤ, επανέλαβε κάποιες θέσεις που μοιάζουν ήδη γνωστές.
Ο covid παραμένει, παρά τα εμβόλια, κυρίαρχος στην οικονομική ζωή με τα lockdown να επεκτείνονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και απειλεί με μία δεύτερη «βουτιά» στην ύφεση το Α τρίμηνο του 2021.
Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις αποδόσεις των ομολόγων καμιάς χώρας της Ευρωζώνης, όπως δείχνει το ακόλουθο διάγραμμα.
Σ΄ αυτή την βάση τα νέα ακούγονται «καλά» για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ή η Πορτογαλία και ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι και η Ελλάδα έχασε μία ευκαιρία να «πουλήσει» 30ετή ομόλογα στην ανοικτή αγορά την περασμένη εβδομάδα.
Που βρίσκεται λοιπόν η ανησυχία; Η κρίσιμη φράση εντοπίζεται στο σημείο που η κα Λαγκάρντ δηλώνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει με την έκτακτη πολιτική της την Ευρωζώνη για όσο παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με την πανδημία του Covid-19…
Το ερώτημα όμως που έχει αναδειχθεί πλέον «οριζόντια» στην Ευρωζώνη, είναι το αν η ευρωοικονομία με τις τεράστιες ανισομέρειές της μπορεί να ανακάμψει μετά την εκτόνωση της πανδημίας…
Τι θα συμβεί στις αποδόσεις και τα spreads των υπερχρεωμένων πλέον οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου και όχι μόνο, αν μείνουν χωρίς την στήριξη του PEPP; Μπορούν να αντέξουν σε ένα περιβάλλον που θα έχει αποσυρθεί η παρέμβαση της ΕΚΤ μέσω του PEPP και των TLTROs;
Η απάντηση από όλες τις πλευρές είναι από τώρα γνωστή, είναι ένα ηχηρό «όχι». Και η απάντηση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει καν τις συνέπειες στις χρηματιστηριακές αγορές…
Κα αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ ή της Μ. Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Στις ΗΠΑ η νέα διακυβέρνηση μέσω της Γιέλλεν αλλά και του Κεντρικού Τραπεζίτη που άφησε πίσω του ο Τράμπ, του Τζ. Πάουελ, δηλώνουν ότι οι πολιτικές οικονομικές στήριξης τόσο σε νομισματικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, θα συνεχίσουν όχι μέχρι να εκτονωθεί η πανδημία, αλλά μέχρι να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η FED έχει ήδη «ξοδέψει» πάνω από 7, 7 τρισ. δολάρια μέχρι σήμερα με την πανδημία…
Σε κάθε περίπτωση η σύνθεση και η διάρθρωση του NGEU (του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης) δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ανάλογες κινήσεις στις ΗΠΑ, ή στις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Στην Ευρωζώνη το «μαγικό ραβδί» μέχρι στιγμής ήταν και παραμένει το PEPP και τα χωρίς …πάτο προγράμματα TLTROs της ΕΚΤ.
Μπορεί η Ευρωζώνη να… αντέξει χωρίς αυτά ; Κανένας δεν μπορεί μέχρι στιγμής να απαντήσει θετικά στο ερώτημα αυτό.
Γι’ αυτό οι δηλώσεις της κας Λαγκάρντ χθες δεν εκτιμήθηκαν ως επαρκώς καθησυχαστικές, παρ’ ότι επανέλαβε ότι το PEPP θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα διαθέσιμα 1,85 τρισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Οι σχετικές μελέτες της BIS και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που έχουν δει την δημοσιότητα τελευταία (έχουν παρουσιαστεί όλες από το Insider.gr) και προειδοποιούν για χιονοστιβάδα χρεοστασίων από το 2022 σε περίπτωση απόσυρσης των πολιτικών στήριξης, υποδεικνύουν ότι οι απαντήσεις της κας Λαγκάρντ ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς αποτελούν ένα ανοικτό κίνδυνο.
Γιατί όλα πλέον δείχνουν ότι η νίκη απέναντι στον Covid-19, μπορεί και να μην είναι …καλά νέα, αν αυτό σημαίνει το «τέλος» του PEPP και των TLTROs στο ευρωσύστημα βραχυ-μεσοπρόθεσμα …