Στις Βρυξέλλες για προέγκριση το νέο μέτρο επιδότησης δαπανών – Νέος γύρος τεχνικών επαφών με θεσμούς για την αξιολόγηση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις Βρυξέλλες για προέγκριση το νέο μέτρο επιδότησης δαπανών – Νέος γύρος τεχνικών επαφών με θεσμούς για την αξιολόγηση

Τα επόμενα βήματα για τη στήριξη της αγοράς προωθεί η κυβέρνηση, μετά το 48ωρο γύρο διαβουλεύσεων για την 9η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών, προκοινοποίησε ήδη στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν τη νομοθετική διάταξη για το νέο εργαλείο επιδότησης παγίων δαπανών ζημιογόνων εταιρειών που κατέθεσε στη Βουλή και συζητείται σήμερα σε επίπεδο υπουργικού Συμβουλίου.

Το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών θα εξειδικευτεί στη συνέχεια, σε διαβούλευση με την Κομισιόν (για το αν θα ισχύσει το όριο πτώσης τζίρου 30%, για το είδος της στήριξης και για άλλες παραμέτρους). Αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τον Μάρτιο. Το δικαίωμα δίδεται με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ (τμήμα 3.12).

Ο νέος Μηχανισμός Κρατικής Αγωγής

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιασθούν και άλλες πρωτοβουλίες στήριξης, αλλά και το μέτρο της «Κρατικής Αρωγής» που θα παρουσιάσει ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Δηλαδή ενός μηχανισμός συντονισμού των υπηρεσιών 3 υπουργείων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
Θα έχει επίκεντρο το ΥΠΟΙΚ και εξετάζεται να δημιουργηθεί ειδική διεύθυνση για το σκοπό αυτό. Και τούτο ούτως ώστε να κινητοποιείται αυτόματα ο κρατικός μηχανισμός και να δίνονται άμεσα οι αποζημιώσεις των πληγέντων.

Τεχνικές επαφές και … συγγραφή έκθεσης

Σε επίπεδο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πεδία που συνδέονται με την 9η αξιολόγηση έχουν κλείσει και ξεκίνα από σήμερα η συγγραφή των κειμένων από τους θεσμούς. Παράλληλα θα γίνονται εξ αποστάσεως τεχνικές διαβουλεύσεις ανά πεδίο.
Ένα από τα σημαντικά θέματα είναι και αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. Το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο για τη ψηφιακή απονομή των συντάξεων θεωρείται σημαντικό να τηρηθεί.

Η έκθεση θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου μαζί με όλο το υπόλοιπο πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και θα συνιστά ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς τις επόμενες επιδιώξεις της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών είναι τη διατήρηση της πολύ καλής πρόσβασης στις αγορές (την οποία επιβεβαίωσε η χθεσινή εξαιρετικά επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου).

Το «μήνυμα» της έκθεσης έχει σημασία και για τη διατήρηση της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας. Με στόχο και το άλλο πεδίο διαβουλεύσεων: αναφορικά με το ταμείο ανάκαμψης.

Φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η θέση με την οποία η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να χειριστεί το σκέλος των 13 δισ. ευρώ των δανείων. Δηλαδή για την άμεση παροχή δανείων για σχέδια που έχουν λάβει προέγκριση χρηματοδότησής τους από τον τραπεζικό τομέα και έχουν ίδια κεφάλαια (σε αναλογία της τάξης του 50%, 30% 20% αντίστοιχα).

Σημαντικό είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πήγες, να καταγράφεται πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Κάτι το οποίο ήταν φανερό, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, στις διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα όπως σε αυτό των ιδιωτικοποιήσεων ή των παρεμβάσεων της ΑΑΔΕ. Στοίχημα για το επόμενο διάστημα συνιστούν πεδία όπως η ομαλή πορεία ολοκλήρωσης της δευτερογενούς νομοθεσίας στο πεδίο του νέου Πτωχευτικού, αλλά και οι παρεμβάσεις στο πεδίο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider