Η συμπλήρωση ενός έτους σε συνθήκες πανδημίας και η αγνώστων διαστάσεων προς το παρόν παράταση των lockdown, έχει αναμφίβολα ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς τόσο για τα ποσά που θα χρειασθεί το δημόσιο όσο και για τις πηγές από όπου θα τα αντλήσει.
Συγκριτικά μπορεί να πει κανείς ότι τα «δωρεάν» ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης (για τα επόμενα 7 χρόνια), ήτοι περί τα 24 δισ. ευρώ, έχουν ήδη «ξοδευτεί» μέσα στο 2020 πριν …εισπραχθούν.
Και η δαπάνη αυτή επεκτείνεται μέσα στο 2021 με ποσά που διαρκώς αυξάνονται όσο η πορεία των εμβολιασμών καθυστερεί και τα lockdown διαρκούν …και διαρκούν.
Οι πηγές από τις οποίες μπορούν να αντληθούν τα ποσά αυτά, που θα ξεπεράσουν μέσα στο 2021 τα αρχικώς προβλεπόμενα 8 - 12 δισ. πριν αρχίσουν σταδιακά να αποκαθίστανται οι ροές φυσιολογικών εσόδων, είναι δύο: το περιβόητο μαξιλάρι των 32 δισ. ευρώ και βέβαια η αναχρηματοδότηση των ελλειμμάτων από τον ΟΔΔΗΧ μέσω των αγορών. Οι προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν ακόμα αρχίσει να διαφαίνεται με βεβαιότητα το πότε θα αρχίσουν να καταβάλλονται.
Οσο αφορά το πρώτο σκέλος αυτό του μαξιλαριού είναι μάλλον βέβαιο ότι οι υπολογισμοί στο οικονομικό επιτελείο το βλέπουν να συμπιέζεται στα 25 – 26 δισ. ευρώ μέσω στο 2021, σε συνδυασμό με τις πηγές από το δεύτερο σκέλος, τον εξωτερικό και εσωτερικό δανεισμό. Με τα δεδομένα αυτά το όριο δανεισμού με το ένα ή τον άλλα τρόπο – και ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη αρκετούς «τρόπους» σε ετοιμότητα – θα αυξηθεί από τα 8 – 12 δισ. ευρώ που είχαν προγραμματισθεί σε τουλάχιστον 16 – 18 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι οι «τρόποι» που έχει στην διάθεσή του ο ΟΔΔΗΧ με την βοήθεια της ΕΚΤ φαίνεται να είναι επαρκείς για να διαχειρισθεί χωρίς επιδείνωση στην «εξωτερική» εικόνα του χρέους, τις επόμενες κινήσεις του. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε φαίνεται πως έχει έρθει και η ώρα της εξόφλησης του μεγαλύτερου μέρους της οφειλής 3,3 δισ. ευρώ, προς το ΔΝΤ.
Λογικά θα ήταν φυσιολογικό να περιμένει κανείς ότι ο ΟΔΔΗΧ πιθανότατα θα επιλέξει να κινηθεί πριν από την ημερομηνία που είναι οι λήξεις δόσεων του 2021 προς το ΔΝΤ, ήτοι μέσα στον Μάρτιο. Έτσι ώστε να φανεί ότι προεξοφλούνται τόσο οι φετινές όσο και οι του επόμενου έτους δόσεις.
Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το κλίμα που θα επικρατήσει στις αγορές και αυτό βέβαια έχει να κάνει τόσο με τις ανακοινώσεις της Fed την επόμενη εβδομάδα όσο και από την αποτύπωση των πληθωριστικών προσδοκιών στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Σε κάθε περίπτωση μία ομαλή και «ήσυχη» κατάσταση στις αγορές το επόμενο δίμηνο θα ευνοούσε μία μακροπρόθεσμη έκδοση 20ετίας ή 30ετίας, αλλά και στην περίπτωση «αναταραχών» η …ζήτηση για μεσοπρόθεσμης διάρκειας τίτλους παραμένει ανικανοποίητη εδώ και καιρό…