Η παράταση του «Ηρακλή» σηματοδοτεί μια πορεία συνέπειας και συνέχειας στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γεώργιος Ζαββός, μιλώντας στο 3 ο NPL Summit.
«Μεταρρυθμίζουμε το τραπεζικό σύστημα σε μια κρίσιμη συγκυρία, ώστε να είναι ικανό να διοχετεύσει αποτελεσματικά στην Οικονομία τους τεράστιους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κρίση του κορονοϊού θα φέρει πρωτόγνωρες γεωοικονομικές ανακατατάξεις και πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Για το σκοπό αυτό, επιδιώκουμε έναν διπλό μετασχηματισμό: αφενός της παραγωγικής βάσης της Οικονομίας - των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων να αποκτήσουν τις κλίμακες ώστε να γίνουν bankable και investable - , αφετέρου του τραπεζικού συστήματος, με έμφαση στην περαιτέρω ψηφιοποίηση και στη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η εύστοχη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσει πρόκριμμα για την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.
Ο κ. Ζαββός πρόσθεσε ότι αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η μεταρρύθμιση της κεφαλαιαγοράς. Η πολιτική της κυβέρνησης θα ενταθεί τους επόμενους μήνες στο σκέλος αυτό, στόχο την ανάταξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την προσέλκυση επενδυτών, είπε ο κ. Ζαββός.
Αναφερόμενος στις επόμενες μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Ζαββός είπε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων (Central Credit Register). Η μεταρρύθμιση αυτή συνδέεται άμεσα με τον «Ηρακλή ΙΙ» και θα ενισχύσει την διαφάνεια που είναι ζητούμενο των επενδυτών. Το Central Credit Register θα είναι ένα πληροφοριακό σύστημα που θα παρέχει στοιχεία (ανωνυμοποιημένα) για τις οφειλές των πελατών των τραπεζών και ειδικότερα για τη θέση κινδύνου κάθε πελάτη έναντι του τραπεζικού συστήματος. Η υλοποίηση του Central Credit Register αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. Αφού προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα φέρει εν ευθέτω χρόνω και την σχετική νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή, είπε ο κ. Ζαββός.
Ο «Ηρακλής ΙΙ»
Επικεντρώνοντας στον «Ηρακλή ΙΙ», ο κ. Ζαββός είπε ότι η κυβέρνηση έστειλε το επίσημο αίτημα στην DGComp την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα, μία μικρή νομοπαρασκευαστική ομάδα θα προχωρήσει στην κατάρτιση του αναθεωρημένου πλαισίου του «Ηρακλή ΙΙ», υιοθετώντας όσες από τις προστάσεις των τραπεζών και των servicers βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του σχήματος, δεν αντίκεινται στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. «Στις αμέσως επόμενες βδομάδες η ομάδα των νομικών θα έχει περατώσει τις εργασίες της. Σχεδιάζουμε αυτό να συμπίπτει με τη απόφαση της ΕΕ δηλ. το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Έτσι θα είμαστε σε θέση να νομοθετήσουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες της αγοράς αλλά και οι επενδυτές να έχουν στην διάθεσή τους το πλαίσιο λειτουργίας του “Ηρακλή ΙΙ”», είπε ο κ. Ζαββός.
Όπως είπε ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο «Ηρακλής ΙΙ» βάζει το τραπεζικό σύστημα σε μια νέα ποιοτικά και λειτουργικά δυναμική φάση, με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις. «Η κυβερνητική απόφαση της παράτασης ελήφθη αφού ακούσαμε το αίτημα των ίδιων των τραπεζών που ζήτησαν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις τιτλοποιήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και πριν την τελική έγκριση του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη δυο τράπεζες έχουν εκδηλώσει άμεσα το ενδιαφέρον τους για την ένταξη στον Ηρακλή ΙΙ.
«Ηρακλής ΙΙ»: Ξεκινά να γράφεται ο νόμος – «Τρέχουν» οι εξελίξεις με τις «ευλογίες» και του SSM
Τράπεζες: Υπόλοιπα NPLs 32 δισ. ευρώ θα «καθαρίσει» ο «Ηρακλής ΙΙ» - Στην Κομισιόν το επίσημο αίτημα
Επιπλέον, η συνέχιση του «Ηρακλή» αποτελεί επίσημη δέσμευση της χώρας στο Eurogroup τον προηγούμενο Νοέμβριο», είπε ο κ. Ζαββός, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό APS έχει επικροτηθεί πλήρως και αδιαλείπτως από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από τουςεπενδυτές που εν μέσω των πιο αντίξοων συνθηκών, της πανδημίας του Covid, επένδυσαν στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Τελικός στόχος του «Ηρακλή ΙΙ», είπε ο κ. Ζαββός, είναι η περαιτέρω μείωση κατά περίπου 30-32 δις ευρώ των ΜΕΔ δηλ. ήδη από αυτήν τη χρονιά, και σίγουρα μέσα στο 2022, όλες οι συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων και θα πλησιάζουν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι ο «Ηρακλής» είναι λύση της αγοράς γιατί απευθύνεται στους επενδυτές για την άντληση των αναγκαίων πόρων και συνεπώς δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.
Αποτελεί μία συστημική λύση εφόσον μείωσε τα κόκκινα δάνεια με συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με χαρτοφυλάκια που ανέρχονται σε 32 δις. ευρώ μέσα δηλ. κατά 40% του συνολικού όγκου στον πρώτο χρόνο.
«Ο “Ηρακλής” ευνοεί τον Έλληνα φορολογούμενο γιατί οι τράπεζες απαλλαγμένες από το βραχνά των κόκκινων δανείων θα μπορούν πλέον με απελευθερωμένους πόρους να κατευθύνουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες, τα νοικοκυριά.
Ο «Ηρακλής» θωρακίζει την ευστάθεια του τραπεζικού μας συστήματος γιατί αφενός μεν μειώνει τον συστημικό κίνδυνο που είχε η ύπαρξη υπερβολικών ΜΕΔ και αφετέρου ενισχύει την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών. Με εφαλτήριο αυτόν, οι τράπεζες μπορούν να προσφύγουν στις αγορές και να προβούν σε νέες εκδόσεις ομολόγων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή τους βάση» , είπε ο κ. Ζαββός, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται επενδύσιμες, γεγονός που συμβάλει και στην πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας.