Μπαράζ καλών ειδήσεων για Ταμείο Ανάκαμψης και «λογιστική» μείωση χρέους ετοιμάζει η κυβέρνηση – Αντιστάθμισμα στην παράταση του lockdown

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπαράζ καλών ειδήσεων για Ταμείο Ανάκαμψης και «λογιστική» μείωση χρέους ετοιμάζει η κυβέρνηση – Αντιστάθμισμα στην παράταση του lockdown
Η διαβούλευση για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος και του χρέους με deadline την Τετάρτη. Οι ανακοινώσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης

Μία συντονισμένη επιχείρηση τόνωσης του κλίματος στην οικονομία ξεκινά από τη Δευτέρα η κυβέρνηση κινούμενη σε 3 άξονες.

Ο πρώτος είναι η προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς ξεκινώντας από το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου και συνεχίζοντας εντός του προσεχούς μήνα με τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, όπως προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος , ούτως ώστε τα μέτρα στήριξης να γίνονται όλο και πιο στοχευένα.

Οι άλλες δύο κινήσεις θα έχουν σχέση με την επόμενη μέρα, αλλά και με τη θωράκιση της Ελληνικής οικονομίας:

* Τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει ο κύκλος των ανακοινώσεων αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δις ευρώ.

* Έως την Τετάρτη πρέπει να σταλούν στην Κομισιόν στοιχεία για το έλλειμμα και για το χρέος τα οποία επιχειρείται να δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών, με στόχο τις αγορές αλλά και μεγαλύτερο περιθώριο για μέτρα στήριξης.

Η διαβούλευση για αλλαγές στο έλλειμμα και στο χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών με στόχο να διασφαλισθεί μία χαμηλότερη βάση για το έλλειμμα και για το χρέος του 2020.

Τα στοιχεία αυτά φέτος έχουν ειδική σημασία: είναι αυτά τα οποία θα ληφθούν υπόψη τις επόμενες εβδομάδες-μήνες για το περιθώριο λήψης μέτρων στήριξης. Επιπλέον, θα είναι η «βάση» για την νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα με την 10η αξιολόγηση (που ξεκινάει αμέσως μετά το καθολικό Πάσχα), αλλά και το μέτρο σύγκρισης της χώρας στις αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με το πόσο ελαστικό θα είναι το περιθώριο για μέτρα στήριξης την εποχή της πανδημίας, αλλά (κυρίως) για το πόσο πρέπει να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες μετά το 2022.

Η συζήτηση γίνεται με ορίζοντα το τέλος Μαρτίου όταν η Ελλάδα – όπως όλα τα κράτη της ΕΕ – πρέπει να στείλει τα αναλυτικά δημοσιονομικά στοιχεία για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) που προβλέπουν οι Δημοσιονομικοί Κανόνες της ΕΕ. Η γνώμη της Eurostat θα εκδοθεί το τρίτο 10ήμερο Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες ελληνικές αρχές στις διαβουλεύσεις που διεξάγουν με τις υπηρεσίες της Κομισιόν (και ειδικά της Eurostat) εξετάζουν αλλαγές στο στατιστικό τρόπο υπολογισμού παραμέτρων του ελλείμματος και του χρέους του 2020. Επιπλέον στήριξη παρέχει το γεγονός ότι το ΑΕΠ τελικά είναι υψηλότερο από ότι αναμενόταν σε τρέχουσες τιμές (καθώς η ύφεση του 2020 ήταν πιο ρηχή), αλλά και το γεγονός ότι μετράνε στο έλλειμμα όχι όλα τα μέτρα στήριξης του 2020, αλλά μόνο όσα έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα (για παράδειγμα από τις Επιστρεπτέες μόνο το 50% που είναι επιδότηση).

Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα του 2021. Επιπλέον για το τρέχον έτος στήριξη παρέχει η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, αλλά και η νέα εξαίρεση των δαπανών από το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (αφορά στα 18 εκ των 32 δις ευρώ).

Οι ανακοινώσεις για το Ταμείο Ανάπτυξης

Στην αρχή της εβδομάδας (πιθανότατα τη Δευτέρα) σχεδιάζεται - προς το παρόν - να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δις ευρώ.

Αναμένεται στη συνέχεια να ανακοινωθεί, πιθανότατα την Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα μία εκτενής περίληψή του της τάξης των 100 σελίδων που θα συζητηθεί και στη Βουλή. Το σχέδιο που πλησιάζει σύμφωνα με πληροφορίες τις 2.000 σελίδες, θα κατατεθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Τα μέτρα στήριξης Απριλίου

Παράλληλα το ΥΠΟΙΚ θα οριστικοποιήσει το πακέτο ανακοινώσεων του Απριλίου με οριζόντια παράταση των μέτρων που ισχύουν για όσο παραμένει κλειστός κάθε κλάδος.

Η κατάσταση ανά την ΕΕ, μαζί με τις νέες οδηγίες των θεσμών για τη στήριξη των επιχειρήσεων θα συζητηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στη σύνοδο του EWG.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider