Το ευρωπαϊκό φιάσκο με τα εμβόλια, το Ταμείο Ανάκαμψης και ο γερμανικός «εμφύλιος»

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ευρωπαϊκό φιάσκο με τα εμβόλια, το Ταμείο Ανάκαμψης και ο γερμανικός «εμφύλιος»
Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, όσον αφορά αποφάσεις για την πανδημία και το NGEU, περιορίστηκε να «γλύψει» τις πληγές της. Όμως κάποια ζητήματα «σοβαρά» συζητήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης και φαίνεται να δρομολογούνται, παρά τις «κραυγές» του δικαστηρίου της Καρλσρούης.

Αναμφίβολα η Ε.Ε. με την καμπάνια εμβολιασμού έχει προκαλέσει ένα οικονομικό και πανδημικό φιάσκο. Το 2021 είχε σχεδιασθεί να είναι το έτος τέλους της πανδημίας και της αρχής της ανάκαμψης.

Αυτή ήταν η βάση της πλατφόρμας πάνω στην οποία είχε αποφασισθεί το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ.

Σήμερα ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας κανένας από τους όρους υλοποίησης του NGEU δεν ισχύει.

Η Ε.Ε. από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει παράγει στις διάφορες χώρες που βρίσκονται τα φαρμακευτικά εργοστάσια 165 εκατ. δόσεις εμβολίων, τα μισά από αυτά, χάρις στο τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση η Κομισιόν έχουν εξαχθεί σε εκτός Ε.Ε. χώρες!

Τα 21 εκατ. δόσεις έφυγαν για την Μ. Βρετανία από το εργοστάσιο της Astra Zeneca στο Βέλγιο, 8 εκατ. έφυγαν για το Ισραήλ από το εργοστάσιο της Pfizer επίσης στο Βέλγιο και τα υπόλοιπα πήγαν στο Χογκ Κόγκ και σε κάποιες χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου στο πλαίσιο του προγράμματος Covax…

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή την στιγμή το τρίτο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη από την Πολωνία στην Ουγγαρία και την Τσεχία, ενώ στην Γερμανία την Γαλλία και την Ιταλία επεκτείνονται τα μέτρα καραντίνας την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες στην Κομισιόν «συζητάνε» για τα πράσινα διαβατήρια και τα πράσινα … άλογα.

Η ύφεση σ’ αυτό το περιβάλλον έχει βυθίσει την Ευρωζώνη σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις στην θέση της προγραμματισμένης ανάκαμψης να ψάχνουν τρόπους χρηματοδότησης για την επέκταση των προγραμμάτων στήριξης στις οικονομίες τους τουλάχιστον μέχρι και το δίμηνο Απριλίου – Μαίου.

Ήδη οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης) βρίσκονται εκτός των προβλέψεων του Ιουνίου του 2020. Πληροφορίες που διέρρευσαν μετά την Σύνοδο Κορυφής, κάνουν λόγο για συζητήσεις μεταξύ Μακρόν, Ντράγκι και Μέρκελ για αναθεώρηση του όγκου και της σύνθεσης του Ταμείου Ανάκαμψης…

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Μάριο Ντράγκι πήρε και πάλι πρωτοβουλίες όπως τον Σεπτέμβριο του 2019. Επέλεξε να θέσει δύο ζητήματα δημοσίως πέραν των συζητήσεων που έγιναν εκτός δημοσιότητας με τον Μακρόν και την Μέρκελ:

  • Η χρηματοδότηση της εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με επιπλέον επιβάρυνση των κρατικών προϋπολογισμών, χρειάζεται η προώθηση της θεσμοθέτησης των ευρωομολόγων, όσο οι συνθήκες επιτρέπουν δανεισμό με μηδενικό κόστος, ή ακόμα και μετά, όταν η ΕΚΤ θα χρειασθεί να αποσύρει τα μέτρα νομισματικής στήριξης. Και αυτό πέραν της έκτακτης έκδοσης ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση του NGEU.
  • Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Όταν έρθει η ώρα της επανενεργοποίησής του αυτό πρέπει να έχει αναθεωρηθεί πριν το 2023 καθώς οι συνθήκες της οικονομίας στην Ε.Ε. σήμερα δεν έχουν τίποτα να κάνουμε με τις συνθήκες του 1992, όταν δρομολογήθηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ με τους περιορισμούς σε ελλείμματα και χρέος.

Απέναντι σ’ αυτή την γραμμή την οποία διατύπωσε ως Μάριο Ντράγκι και όχι τόσο ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, η διάσπαση στο εσωτερικό της Γερμανίας με την υπό αποχώρηση Αγγέλα Μέρκελ να διαχειρίζεται ακόμα την κατάσταση, έδωσε τον πρώτο της «σπασμό».

Το δικαστήριο της Καρλσρούης απαγόρευσε στην Μέρκελ να προχωρήσει στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κάποιοι μιλούν ήδη για γερμανικό «εμφύλιο» που αναμένεται να συνταράξει το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο όταν δεν θα υπάρχει στην Καγκελαρία η κα Μέρκελ.

Ισως, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί αυτή η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του γερμανικού πολιτικού συστήματος μέχρι να εντοπισθεί ο «διάδοχος» της Μέρκελ. Και κυρίως μέχρι να αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός με εκείνη…

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής στο Βερολίνο είναι ότι η απόφαση της Καρλσρούης θα καθυστερήσει αλλά δεν θα εμποδίσει τελικά την ενεργοποίηση του ταμείου.

Για πόσο; Κανείς ακόμα δεν γνωρίζει.

Θα «κοστίσει» όμως κάποιο χρόνο μέχρι την εκκίνηση του Ταμείου από το οποίο ολόκληρη η Ε.Ε. περιμένει να αρχίσουν να τρέχουν τα δις ευρώ…

Μαζί βέβαια και η Ελλάδα που περιμένει και κάνει σχέδια επι σχεδίων για τα 32 δις ευρώ, τα οποία θα ξεκινούσαν να έρχονται από τα μέσα στου 2021. Κάτι που προς το παρόν το ελληνικό ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ξεχάσει και να αρχίσει να ψάχνει από αλλού την προκαταβολή που περίμενε από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι εκείνο να εγκριθεί από τα ευρω-κοινοβούλια και να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές για να τα στείλει στις χώρες μέλη…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider